EKI keelekool: raamat sünnib kuulata

, EKI vanemteadur-osakonnajuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Mihkla
Meelis Mihkla Foto: Eesti Keele Instituut

Kas teil pole ette tulnud, et raamat jääb vältimatute argitoimetuste tõttu huvitava koha pealt pooleli? Ilmselt mitte eriti tihti. Aga vahel võib rutiinsete, pealesunnitud tegevuste tõttu huvitava raamatu lugemise katki jäämine teha meele mõruks küll.

Tegelikult saab neid ette tulevaid lugemispause ka vältida. Elisa Raamatu äpi Iselugejaga võite autosõidul, trenni tehes või koeraga jalutades lasta endale pooleli jäänud raamatut sünteeskõnes ette lugeda. Kui tavainimene vajab sellist ettelugemisvõimalust erilistes olukordades või silmade väsimuse korral, siis vaegnägijatele ja -lugejatele avardab see märkimisväärselt kirjalikust teabest osasaamise võimalusi. Võrdse kohtlemise printsiibist lähtuvalt on ka oluline, et uued raamatud jõuaksid keelelise erivajadusega inimesteni tavainimestega samal ajal.

Elektroonilisel kujul raamatute levik, raamatukogu kirjalike materjalide digiteerimine ja kõnesünteesi areng on teinud võimalikuks pakkuda raamatukogu teenuseid ja e-raamatuid sünteeskõnes etteloetuna ning ilmuvaid trükiseid heliraamatute vormis. Rahvusraamatukogu digitaalarhiivi Digar kasutajakeskkonnas (www.digar.ee) on võimalus spetsiaalse audiovaaturi abil lasta endale ette lugeda raamatuid, ajakirja artikleid ja muud elektroonilisel kujul eestikeelset trükisõna. Eesti Keele Instituudi kõneserveris on avaliku teenusena helindamissüsteem Vox Populi (heliraamat.eki.ee/voxpopuli/), millega on kõigil võimalik oma suvalisi tekste lasta helindada: laadides artikli, ettekande, raamatu või mõne muu teksti serverisse üles ja helifaile vastu saades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles