Postimees 1993. aastal: riigikogu liikmed teevad ettepaneku prostitutsioon seadustada

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituudid Amsterdami Punaste laternate rajoonis
Prostituudid Amsterdami Punaste laternate rajoonis Foto: AP / Scanpix

Riigikogu liikmed Daimar Liiv, Aap Neljas ja Heiki Raudla esitavad sel nädalal riigikogule arutamiseks seaduseelnõu, mis näeb ette seadustada Eestis prostitutsioon.

«Prostitutsiooniseaduse eesmärgiks on seadustada prostitutsioon kui tegevusala, millest saadakse legaalset maksustamisele kuuluvat tulu,» ütles Liiv eile Postimehele. «Muud normatiivaktid tuleb välja töötada valitsusel. Ühtlasi tühistab eelnõu kriminaalkoodeksi paragrahvid, mis tunnistavad prostitutsiooni ja sutenöörluse kriminaalkuriteoks.»

«Ajakirjanduses on asjatundjad pakkunud prostitutsiooni käibeks 100 miljonit krooni aastas,» kinnitas Liiv. «Kui siit kolmandik maksudeks, laekub riigile nii mõndagi,» sõnas ta.

Liivi sõnutsi on prostitutsiooni ilmselt kõige lihtsam maksustada, kui nõuda tegevusloa väljaandmisel esmalt sisse teatud summa.

«Lisaks annab seadus õiguse kehtestada prostituutide suhtes eraldi raamatupidamise kord, et oleks võimalik kogu aeg, igas teenindamisjärgus kontrollida tegevuse fikseeritust,» selgitas Liiv.

«Prostitutsiooniseaduse autorid pole veel selgeks vaielnud, kas lubada prostitutsiooniga tegelda üksikisikutel tegevusloa alusel või ka ettevõtetel. «Ilmselt lubame kasutada mõlemat võimalust,» arvas Liiv, kuid tõdes samas, et lääneriikides on prostitutsiooniga tegelemine lubatud enamasti vaid üksikisikuil.

23.11.1993

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles