Andrus Karnau: tilluke ohver ja maksude vasakpööre

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Ettevõtlikkuse soodustamiseks on ikka hoopis teised meetmed kui kõigilt võrdselt tulumaksu võtmine, kirjutab kolumnist Andrus Karnau.

IRLi, sotside ja Keskerakonna koalitsiooni maksumuudatused näivad pakkuvat kasu vaid väikese palgaga töörahvale, kuid kui need annavad meile võrdsema ühiskonna, võidavad sellest nii kõrge tasuga valgekraed kui ka ettevõtjad.

Laiemas plaanis annab maksuvaba tulu kolmekordistamine 170-lt 500 eurole mitu positiivset muutust. Esiteks kärbib see tööjõu maksukoormust. Sellise kärpe vajadusest on räägitud aastaid, kuid tegudeni pole asi jõudnud. Taavi Rõivase valitsus tahtis alandada sotsiaalmaksu poole ja siis veel poole protsendipunkti võrra. Jüri Ratase valitsusliidu plaan tõmbab aga ühe keskmise palgatöötaja maksukoormat ikka üsna mitu protsendipunkti vähemaks.

Teiseks suundub keskmine palgatöötaja talle senisest enam kätte jäävate eurodega üsna kohe poodi. See omakorda toetab kodumaist ettevõtlust, aga ka riigikassat, sest tarbimismaksud moodustavad suure osa riigikassa tuludest. Nii et raha, mille valitsus justkui riigikassast ära annab, tuleb sinna ruttu tagasi. Võimalik, et kuhjaga tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles