Postimees 1934. aastal: Sirgu põgenemise kaastegelasi Soomes?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Sirk
Artur Sirk Foto: Wikipedia.org

Kuuldub, et Soome endine rindemeeste liidu esimees on mõne aja eest pöördunud ühe valitsusliikme poole küsimusega, kas Soome annaks eesti vabadussõjalastele varjupaika, kui need peaks tulema Soome. Vastus olevat olnud jaatav.

Soomest kuuldub veel, et seal pole teateid Artur Sirgu maandumise kohta Soomes. Soomes ollakse teadlikud, et Eestis ollakse arvamisel, et Sirk, kui tal õnnestus Eestist pääseda, suundus Soome. Selle tõttu Soomes valitseb asja vastu sensatsiooniline huvi. Soome ajalehed on võtnud kõik oma teadetehankimise osavuse kätte, et teistest varem leida üles Sirku, kuid need pingutused pole seni veel annud tagajärgi.

Soomes valitseb ka arvamine, eriti Soome väerinnameeste vahetalitaja-osa pärast Soome valitsusega, et Sirgu üle piiri tulemise loosse peab olema segatud ka Soome vastava liikumise tegelasi.

Liiguvad aga kuuldused, et Sirk olevat tõesti Eestist pääsenud põgenema, kuid ta viibivat praegu kusagil Soome skäärides peidus ustavate inimeste juures ning ootavat aega, mil ilmuda võib linnadesse. Arvatakse, et peetakse tarvilikuks temal mõni aeg lasta oodata, kuni tema suhtes tehakse kas Soomes või mujal tarvisminevaid eeltöid.

Tallinna piirivalve ringkondadest kuuldub, et päevadel enne Sirgu põgenemist olevat olnud merel märgata mõne kiirmootorpaadi liikumist, mida piirivalve ka silmas pidanud, kuid puudunud andmed, et nende liikumist ühendusse seada Sirgu põgenemisega.

15.11.1934

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles