Propastop: leke heidab valgust Kremli-meelsete infokontrolli meetoditele (4)

Propastop.org
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa presidenti kujutavad plakatid Krimmis
Venemaa presidenti kujutavad plakatid Krimmis Foto: SCANPIX

Tänavune aasta on toonud hulgaliselt uudiseid, kus tundmatud häkkerid lääne poliitikute või Vene opositsiooni esindajate meiliserveritesse tungivad ja sealse kirjavahetuse valikuliselt avalikkuse ette paiskavad. Häkkimises kahtlustatakse Kremli administratsiooni kasuks töötavaid küberpätte, kuid tõendada on seda pea võimatu, kirjutab kaitseliidu vabatahtlike blogi Propastop.

Häkkereid leidub aga teisteski riikides peale Venemaa. Mitmel korral on end Ukraina patriootidena defineerinud kübergrupeeringud putinlastele nende endi rohtu maitsta andnud.

Toome lugejateni augustikuise juhtumi, kus veebi lekitati isehakanud «Donetski Rahvavabariigi» (DNR) infoministeeriumi analüütiku Tatjana Jegorova meilboksi sisu.  See kirjavahetus võimaldab tutvuda lähemalt Ukraina kremlimeelsete separatistide propaganda- ja infokontrolli meetoditega.

Olulisim neist oli lihtlabane vaba meedia ligipääsu piiramine. Ajakirjanikud ning meediaväljaanded liigitati vastavalt nende meelsusele «punasteks», «kollasteks» ja «rohelisteks». Kui «punaste» ligipääsu infole ja isegi füüsilist liikumisvabadust piirati, siis «rohelistele» pakuti ise teemasid ning loodi kõik võimalused oma sõnumit levitada. Vastavalt ajakirjanike käitumisele, võisid nad erinevate nimekirjade vahel ka liikuda – kui mõni «kollases» nimekirjas olev ajakirjanik sai hakkama eriti positiivse meediakajastusega, võis ta liikuda «rohelisse» nimekirja. Või vastupidi – karistuseks ebasobiva kajastuse eest «rohelisest» «punasesse».

Samuti oli koostatud 41-leheküljeline dokument «Luganski Rahvavabariigi sisemise informatsioonipoliitika strateegia».  See õpetab näidete abil meediat kontrollima, loetleb sobilikke jutupunkte ning avaldab putinlike «ekspertide» nimekirja koos kontaktidega, keda ajakirjanikele kommentaaride jaoks soovitada.

Leke viitab ka mitmele isikule. Üheks võtmetegelaseks, kes ajakirjanikke liigitada aitas, oli veidi üllatuslikult keegi soomlane Janus Kostia Putkonen, keda venemeelne meedia kirjeldab kui lääne ajakirjanik-entusiasti, kes üritab murda DNRi ja LNRi ümbritevat infoblokaadi. Lisaks jookseb meilivahetusest läbi varjunimesid – Andrey Afrika, Kashalot74, Kosak, Artem jt. Tegu oli salapäraste nõunikega, kes Donetski ja Luganski separatiste propaganda ja infokontrolli teemal harisid.

Saksamaa telekanali ZDF ja nädalalehe Die Zeit ajakirjanikud tegid ära suure töö ja suutsid välja selgitada reaalsed inimesed, kes nende saladuslike varjunimede taga seisavad. Tegemist oli erinevate Putini administratsioonile lähedal seisvate isikutega.  Uurimistöö tulemusena joonistub välja selge ülevaade, kuidas Putini salajane võrgustik läänt lõhestab.

Meil siin Eestis on Venemaa meediamanipulatsioonide hingeelu ehk isegi olulisem tunda kui sakslastel. Viigem end siis kurssi.


Propastop.org on kaitseliidu vabatahtlike veetav blogi, mis tegeleb Eesti-vastaste manipulatsioonide, valede ja propaganda paljastamisega. Nende tegemisi saab jälgida ka Facebookis.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles