VALIMISSTUUDIO Mida tähendab Trumpi võit kogu maailmale? (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajaloolane ja rahvusvaheliste suhete doktor Mart Nutt ja kommunikatsiooniekspert Liisa Past nõustusid Postimehe otsestuudios, et Trump räägib nüüd hoopis teises, leebemas toonis kui valimiste ajal.

Ajaloolane Mart Nutt tunnistas, et talle Donald Trumpi võit suure üllatusena ei tulnud. «See ei olnud ootuspärane, aga mitte ka üllatus. Selle võimalusega tuli viimase aasta lõikes arvestada, kuigi kõik arvamusküsitlused viitasid Hillary Clintoni võidule,» sõnas ta.

Ka rahvusvaheliste suhete doktorit Liisa Pasti tulemused ei üllatunud. «Üheksa küsitlust kümnest nägid ette Clintoni edu, kuid see edu oli väike.» See on olnud pikemaaegne protsess. «Kuu aega enne valimisi oli Clintoni edu seitse protsenti, kuid siis tulid e-kirjadega seonduvad skandaalid,»  põhjendas ta Clintoni edu langust. Trump aga suutis hästi adresseerida stressi, mida ka Eestis näha, lisas ta.

«Clintonit vangi ei panda ja ühiskond lõhki ei lähe,» arvas Nutt olukorrast, mis Ühendriike ees ootab. «Ma arvan, et ameeriklased nii kuumalt seda suppi ei söö, kui seda keedetakse valimiste ajal.» Ka varasemad valimised on Nuti sõnul sellised olnud ning see, et keegi võidab napi eduga, on täiesti tavaline. Ühiskond lepib võitjaga ja eeldab, et uus president aktsepteerib ka vähemusse jääjaid, rääkis ta.

Ameerika presidendil on küll suur võim, kuid ta ei otsusta kõike üksi, kõneles Nutt. «Asi nii äärmuslikuks ei lähe.»

Mart Nuti sõnul on aga praegu teadmata, keda seni poliitikaväline Trump oma administratsiooni valib. «Suure tõenäosusega ümbritseb ta end ärimaailmaga ning tema poliitilised otsused saavad olema väga pragmaatilised.»

Kampaaniat jälgides on aga jäänud Pastile väga ebaselgeks, keda Trump on kuulanud. On mõned konservatiivsed inimesed, keda ta on kuulanud.... On kuulanud oma tütart Ivancat, kelle seisukohad on oluliselt progressiivsemad kui tavaliselt vabariiklastel, leidis Liisa Past.

Saatekülalised nõustusid, et Trump räägib nüüd hoopis teises toonis kui valimiste ajal. «See on hoopis teises toonis, kui oli kampaania ajal,» ütles Past. Nutt aga meenutas Trumpi kampaania ajal öeldut, et presidendikandidaat Trump on hoopis teine kui president Trump. Nutt leidis samuti, et oma sotsiaalselt visioonilt Trump Clintonist väga ei erinegi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles