Juhtkiri: Isamaa valikud ja komistuskivid (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pilt videost

Presidendivalimistel sirgjooneliselt oma rida ajanud ja edu saavutanud Isamaa ja Res Publica Liit jätkab eneseotsinguid, kaalub nimevahetust ning üritab end üsna jõuliselt koalitsioonis kehtestada. Kohaliku omavalitsuse volikogude valimised tuleval sügisel on IRLile kahtlemata tõsine eksam, millest sõltub nii erakonna kui ka selle esimehe Margus Tsahkna edasine käekäik.

IRLi populaarsuse langus näib Tsahkna ajal olevat küll peatunud, kuid nähtavat hüpet ülespoole pole õnnestunud teha. Mullu juunis, kui Tsahkna IRLi etteotsa kerkis, toetas erakonda TNS Emori uuringus kaheksa protsenti küsitletuist. Aasta ja mõni kuu hiljem on reiting punktipealt samasugune. Kuid ei maksa unustada, et Tsahkna asus kukkuva populaarsusega partei etteotsa. Toetajaid kaotati nii Vabaerakonnale kui ka EKRE-le ning kevadistel riigikogu valimistel saadi eelmise korraga võrreldes koguni üheksa mandaati vähem. Enne suurkogu puhkes erakonnas skandaal, kui liitus hulk kriminaalse taustaga inimesi.

Pühapäeval erakonna volikogul tegi Tsahkna ettepaneku koonduda (taas) erakonnaks Isamaa, mis märgiks nii organisatsioonilist kui ka sisulist muutust. Ühtlasi nentis ta, et «tänane valitsus on muutumas seisaku mootoriks» ning «peenhäälestus peab lõppema», saates nii kriitikanoole Reformierakonna poole. Nimi nimeks, otsustusjulgus ja -tahe on Eestile kahtlemata vajalikud, aga esiteks ollakse ju praegu ise valitsuses, teiseks tahaks valija kuulda rohkem ideid kui pateetilisi sõnu.

Neid värskeid mõtteid läheb erakonnal hädasti vaja juba kiiremas korras. Meenutagem, et eelmistel kohalikel valimistel oli IRL edukas – seda tulemust tuleb neil 2017. aasta oktoobris kaitsta ning mõistagi võidelda esmajoones hea tulemuse nimel Tallinnas. Keskerakonna senise juhi Edgar Savisaare tagandamine – kongress, kus esimeest valitakse, on juba eeloleval laupäeval – tähendab kindlasti pealinna ainuvõimupiruka ümberjagamist.

Muutused Keskerakonnas tekitavad poliitilisel maastikul uue olukorra. See tähendab, et kõhklusliiduks ristitud valitsuskoalitsioon ei pruugi senisel moel hambad ristis koos edasi minna. Küllap just sellest annab märku ka IRLi volikogul kõlanud dramaatilisevõitu toon.

Ei saa öelda, et suuri asju Eestis üldse ei tehta. Olgu või näiteks haldusreform, mis pikka aega on olnud just IRLi teema ning liigub nüüd valitsuserakondade koostöös edasi. Võimalik on rasket vankrit edasi vedada, ent pöörates libedale teravuste teele, võidakse end muutuval poliitilisel maastikul leida hoopis opositsioonis. IRLi enda retoorikat kasutades tuleb neil endalt küsida, kumb rada on kasulikum isamaale ja (võimalikule tulevasele) Isamaale.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles