PÄEVAINTERVJUU Toom: ma ei kavatse olla iga hinna eest salongikõlblik, kui võimule pääsen (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otse-eetris oli täna Keskerakonna esimeheks kandideeriv Yana Toom. Toom on lubanud sel korral lõpuni minna ning oma kandidatuuri Edgar Savisaare kasuks mitte taandada.

Yana Toom tunnistas Postimehe stuudios, et on eelnevalt vältinud teemat, mis puudutab tema Keskerakonna esimeheks saamist, kuid nentis, et et praeguses olukorras, kus temast on saanud mitteformaalne liider, ei ole tal võimalik põõsasse pugeda.

Veel augustis kinnitas Toom Kanal 2-le antud intervjuus, et erakonna esimeheks ei kandideeri, kuna erakond polevat valmis venelasest juhiks.

Põhjenduseks, miks Toom tahaks saada erakonna esimeheks vastas ta, et ta silm lööb särama, kui saab tööd teha ja uusi ideid välja töötada.

Valdavalt on Toomi toetajaskonnas vene keelt kõnelevad liikmed, kuid Toomi sõnul on tal toetajaid veel. «Keskerakondlased ei ole russofoobid ja ma ei ole neile välistatud.» Keskerakond ongi Toomi sõnul integratsioonimehhanism.

Küüditamist üheselt hukka ei mõistaks

Toom tunnistas, et tema juhtimisel võtaks erakond kindla suuna valitsuse moodustamise poole, ent nn salongikõlblikuks iga hinna eest muutuda ei kavatse.

Tema sõnul pole vajalik lepingu tühistamine Ühtse Venemaaga, kuna see omab sümboolset väärtust ning ka riigikogu fraktsiooni osa liikmete skeptilisus küüditamise hukkamõistmisel on tema sõnul mõistetav.

«Ise ma ilmselt hääletaksin nende vähestega, keda te praegu hukka mõistate. Siin peab olema väga selge põhjendus, miks seda tehakse. Mitte nii, et keegi juhtumisi ei viibinud saalis või ei suuda pärast ära seletada, miks ta niimoodi käitus.»

Salongikõlblikkus oleks Rõivasele meeldimine

Keskerakond on viimased kuud elanud surnud ringis, nentis Toom, ning lisas, et uutest lennukatest ideedest on puudu. «Agenda on tuhmunud ja tolmunud.»

Toom leidis veel, et paljud Keskerakonna ladvikus olevad inimesed ei kompa piire ning üritavad olla «liialt salongikõlblikud». Toom ise lubas, et võimule pääsedes ei kavatse ta iga hinna eest salongikõlblik olla ning pidas seda eelkõige Taavi Rõivasele meele järele olemise püüdeks.

Keskerakonna juhi valimised toimuvad 5. novembril.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles