Postimees 1997. aastal: Vene pensionärid lärmitsesid Toompeal, KAPO huvitub miitingute asjaoludest (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene pensionärid.
Vene pensionärid. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

KAPO uurib esmaspäeval Narvas, Sillamäel, Jõhvis, Kohtla-Järvel ja Tallinnas peetud pensionäride miitingu asjaolusid.

Ida-Virumaa ning Tallinna pensionärid kogunesid esmaspäeval paremat elu nõudes oma maakonna linnavaltsuste ja Toompeale riigikogu ette.

Toompea lossi ette kogunes pärastlõunaks paarsada lärmakat vene keelt kõnelenud inimest, kell 15 saabus bussidega lisaks üle saja inimese Ida-Virumaalt.

Piketeerijad kandsid venekeelseid loosungeid «Lõpetada venelaste genotsiid Eestis», «Nõuame venelastele õigusi ja vabadusi», «Eesti poliitiline ja fašistlik režiim vajab Nürnberg 2» ja «Peatada Baltikumi apartheid». Muu seas nõuti ka venekeelseid tänavanimesid.

Kümmekond kohale tulnud eestlasest pensionäri lahkus piketi alguses.

Eesti Pensionäride Ühenduse esimees Oleg Burov ütles, et on meeleavaldusel rohkem vaatlejana. «Jagan nende sotsiaalseid nõudmisi, kuid poliitilistega pole nõus,» märkis Burov.

Narva linnavalitsuse hoone juures piketeeris esmaspäeval 200-300 inimest. Sillamäe piketis osales kella 9 paiku vaid paarkümmend inimest. Kohtla-Järve linnavalitsuse juurde kogunes ligi 300 inimest ja Jõhvi linnavalitsuse juurde 50-60 inimest.

KAPO pressiesindaja sõnul uuritakse, kas tegemist ei olnud Eesti iseseisvuse vastu suunatud või kehtiva korra vägivaldsele muutmisele õhutavate koosolekutega. Ühelgi eilsel piketil polnud ka ametlikku luba.

21.10.1997

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles