Andrus Loog: kas meil on vaja arsti või piisab dr Google’st? (4)

, kirurg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veresoontekirurg Andrus Loog.
Veresoontekirurg Andrus Loog. Foto: Toomas Tatar

Eesti meditsiinisüsteemis on vaja otsuseid, mida on kümme aastat edasi lükatud. Järjekordne edasilükkamine tähendaks eestikeelse arstiabi lõppemist või vähemalt haruldaseks muutumist järgmise kümne aasta jooksul (ka see on valik), kirjutab Taastava Kirurgia Kliiniku juhatuse liige, kirurg Andrus Loog.

Haigekassa poolaasta jooksev eelarvepuudujääk on tekitanud inimestes hirmu, et enam haiglasse ja arsti juurde ei saa. Inimesed arvavad, ministrid on eri arvamusel. Tundub, nagu oleks üks lahendus, mis välistaks teise.

Haigekassa on olnud kindlasti Eesti tervishoiu arengumootor, kuid väga hea lahendus, mis on töötanud 25 aastat, ei pruugi täna ja homme enam toimida. Tänaseks on meil kolm põhiprobleemi, mis on fundamentaalsed ja mida ei saa lahendada üleöö: rahapuudus on objektiivne ega rahulda vajadusi, teenuse kättesaadavus on mitterahuldav, teenuse kättesaadavus pole solidaarne. See on kriis – ja head kriisi ei tasu lasta kaotsi minna.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles