Postimees 1905. aastal: kas rahva hääl maksab?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1905. aastal Norra kuningas Haakon VII-ks saanud prints Carl.
1905. aastal Norra kuningas Haakon VII-ks saanud prints Carl. Foto: Wikimedia Commons

Norra kuninga valimine on edasi lükatud. Kristjaniast teatati esmaspäeval: Saadikutekogu hommikupoolsel koosolekul harutati kümne liikme ettepanekut rahva hääleandmise asjus (mille järel rahvas häälteenamusega otsust tegema peab, kas ta vaba- või kuningriiki tahab). President pani valitsuse soovi pääle ette, selle küsimuse harutamist edasi lükata. See ettepanek võeti ühel häälel vastu, selle tingimisega, et kümne rahvasaadiku ettepanekut selle ettepanekuga ühel ajal harutatakse, mille ses asjas valitsus ette toob.

Näeb nii välja, nagu tahetaks Kopenhagenis auujärge ainult vastu võtta, kui Norra saadikutekogu enamuse asemel Norra rahva enamus enamus teda pakub. Kopenhaagenist telegrahveeritakse: Põhjanaba uurija Frittof Nansen on siia jõudnud. Temal olla Norra valitsuse poolt käsk raskusi prints Karli auujärjele astumise asjus kõrvale talitada. Sest Daani valitsuse keskel valitsevad kaks arvamist: Krahv Roben arvab, et Norra krooni pakkumise vastuvõtmiseks ainult rahva hääleandmise järel valmis olla tuleb. Selle arvamise kiidab prints kahtlemata hääks. Aga teised arvavad, et Storting auujärjeküsimust ilma rahvaotsuseta õiendada võib. 13.10.1905

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles