Aimar Ventsel: odinlaste proletaarne protest eliidi vastu (15)

Aimar Ventsel
, etnoloogiadoktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aimar Ventsel
Aimar Ventsel Foto: PP

Paljudest läks see vast mööda, ent presidendivalimiste ajal kogunes Estonia teatri ette rühm noori mehi Odini sõdalaste jakkides. Miks nad seal olid, ei oska vast nad isegi öelda, ent Vene meedia sai jälle põhjuse kirjutada sellest, kuidas Eesti Vabariigi presidendi valimised on seotud neonatsidega.

Kunagi ammu, kui mul paluti kirjutada Odini sõdalastest antropoloogi pilgu läbi, olin varmalt nõus, ent järele mõteldes puudus see õige algus. Ühelt poolt on olemas hulgaliselt teaduskirjandust, mis igat masti jõukude ja agressiivsete liikumistega tegeleb. Teisalt on iga juhtum eriline, ehkki on olemas muidugi mingid üldised seadused. See liikumine on Eestis ainukene omalaadne ning teatud mõttes ka laiemas kontekstis ebatavaline.

Mõnevõrra lihtsustatuna võib öelda, et Odini sõdalased on migrantidevastane liikumine, mille on Eestisse importinud migrandid. Peamiselt siis Soomes töötavad – meedia materjalide järgi peamiselt ehitustöölised – inimesed ühinesid vastava liikumisega ning tõid idee Eestisse. Jätaks kõrvale poliitilise tausta ja vaataks põhjuseid, miks Odini sõdalaste taoline liikumine võib noortele «vihastele» meestele atraktiivne olla.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles