Iivi Anna Masso: üks hääl, üks kandidaat, üks võitja? (44)

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iivi Anna Masso
Iivi Anna Masso Foto: Peeter Langovits

Selle kiire «presidenditegemisega» saatis eliit rahvale sõnumi, et enam ei viitsita isegi teeselda avatud konkurentsi. Teeme, mida tahame, sest see on võimalik, ehkki pole ilus. Aga põhiseadus lubab. Sellepärast olekski ülim aeg põhiseadus ümber teha, kirjutab kolumnist Iivi Anna Masso.

Presidendivalimisteks nimetatud näitemängu ühes hilises faasis võttis Postimehe toimetaja Marti Aavik sõna, kutsudes riigikogu üles vorstivabrikut korda tegema (PM 1.10). Rahvatarkus ju ütleb, et inimestele polevat kasulik teada, kuidas vorsti ja poliitikat tehakse, kui aga tulemus kuidagi alla neelatav on. Kui riigikogu esmaspäeval välkkiirelt ametisse määratud uuele presidendile oma õnnistuse andis, valdas meediapilti üldine eufooria. Seda enam on oluline, et ei unustataks Aaviku üleskutset.

Põhiseaduse muutmine presidendivalimiste osas peaks olema praegu Eesti Vabariigi esmane mure, kui soovitakse hoida alles oma kohta demokraatlike riikide hulgas ja taastada rahva usk oma Vabariiki. Ühe kandidaadiga riigipead valivate riikide nimekiri ei ole meeldiv klubi, kuhu kuuluda.

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles