Shmuel Kot: Shimon Peresit mälestades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shmuel Kot,
Shmuel Kot, Foto: Peeter Langovits

Shimon Peres oli oma maa ja riigiga tihedalt seotud ning tegi oma elu jooksul väga palju Iisraeli heaks. Paljud ei nõustunud tema eluajal tema poliitiliste vaadetega või polnud rahul tema tegevusega, kuid isegi nemad imetlesid tema siirust ja seda, et riigimehena oli ta valmis oma kodumaa heaks kõik andma, kirjutab Eesti pearabi Shmuel Kot järelhüüdes Iisraeli riigimehele, kellel on oluline koht ka Eesti juudi kogukonna ajaloos.

Sel nädalal lahkus elust Iisraeli president, mitmekordne peaminister Shimon Peres, kes on väga palju andnud enda rahva ja kogu maailma heaks.

Meie, Eesti juutide elus oli tähtsamaid päevi, kui Tallinna uue sünagoogi avamisel viibis ka toonane asepeaminister Peres. See, et ta oli sel meile nii olulisel päeval meiega, ei unune mitte kunagi. Shimon Peresi lahkumine on suur kaotus kogu maailmale, aga ka meile, Eesti juutidele.

Jumal õpetab, et lahkunuist räägitakse ainult head ning et temast tuleb õppida. Üks Shimon Peresi lemmikfraase oli: me ei pea alati ja kõike õnnestunult tegema ega edukad olema, meie ülesanne on vaid töötada selle nimel. Siis võib edu tulla meie juurde, aga see ei sõltu enam meist. Ka Shimon Peresi elus ei õnnestunud alati kõik, oli aegu, mil ta ei pääsenud riigi juhtimises ega poliitikas löögile, kuid ta ei heitunud: ta jätkas töötamist ja siis tuli edu tema juurde.

Juudi tarkuse järgi ei nõua Jumal meilt edu, meilt nõutakse tööd; kui teeme seda hästi, kogu südamest, kingib Kõigekõrgem meile edu.

Sama õpetab meile ka peatselt algav juutide uus aasta ehk Rosh ha-Shana. 3.–4. oktoobril tähistab juudi rahvas kõikjal üle maailma uut aastat. Saabuv aasta kannab numbrit 5777. Kui üks arv või nähtus kordub kolm korda, siis juudi seaduse järgi muutub see ülioluliseks, dominantseks.

Mida võiksime sellest õppida? Millise sõnumi toob endaga aasta 5777? Arv seitse sümboliseerib täiuslikkust: nädalas on seitse päeva, taevas on seitse taset. Arv seitse meenutab meile ka Loomise täiuslikkust: Jumal lõi maailma seitsme päevaga, kusjuures kuus esimest olid tööpäevad, seitsmes aga puhkepäev. Tahtmatult tekib küsimus, kas ka inimene võib saavutada täiuslikkuse. Kas see on üldse võimalik?

Vastus on: inimene peab tegema esimesed kuus sammu, siis Jumal annab seitsmenda. Juudi tarkuse järgi ei nõua Jumal meilt edu, meilt nõutakse tööd; kui teeme seda hästi, kogu südamest, kingib Kõigekõrgem meile edu.

Nii pingutame ka saabuval aastal, et saada üha paremaks, ning kui kõik ei õnnestu, siis ei tohiks meelt heita. Nii saame kindlustunde, et uuel aastal on võimalik saavutada edu ja täiuslikkust. Nii õpetab meile Toora. Heebrea keeles tähistab arvu seitse sõna «ševa»,mis tuleneb sõnatüvest «sova» – küllastumine. See tähendab, et uus aasta võib meile tuua edu ja külluslikkust kõiges. Head uut ja magusat aastat!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles