Peeter Langovitsi tagasivaade: kuus Leninit

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängufilm "Minu Leninid" võtted 1996.
Mängufilm "Minu Leninid" võtted 1996. Foto: Peeter Langovits

Eesti mängufilmi «Minu Leninid» võtteid alustati Rägaveres 16.septembril 1996. Samal ajal tutvustati filmi pubis Tehas 43. Üllatusin, kui kohale jõudes silmasin õlut rüüpamas multitalent Hardi Volmerit koos Leniniga. Üsna usutavalt mõjus selles rollis fotokunstnik Peeter Laurits.

Vabas õhkkonnas ja intrigeeriva sissejuhatusega asuti uue linateose juurde. Laua taga võtsid istet filmi produtsent Mati Sepping, näitleja Üllar Saaremäe, kes kehastas peategelast Aleksander Kesküla, üks Lenini teisikutest Peeter Laurits, filmi idee autorid Ott Sandrak ja Hardi Volmer koos stsenaristi, hea huumorimeelega Toomas Kalliga. Märkasin ka operaator Arko Okki ja kostüümikunstnik Hannes Võrnot.

Seda filmi oodati, sest juba mitu aastat polnud Eestis täispikka mängufilmi tehtud. Tootjateks olid Faama Film ja filmistuudio Lenfilm (Venemaa). Kaasati ka Taani filmistuudio Centropa, kuid nendega koostöö katkes. Tutvustati linateose tagamaid ja sedagi, kuidas jõuti ideest teostuseni. Režissöör Volmer lubas, et pseudoajaloolises filmis, mille sündmustik viis I maailmasõja ja Venemaa revolutsioonide aega, saab nii nutta kui naerda. Tegemist oli mängufilmiga, milleks autorid said inspiratsiooni ajaloolistest persoonidest, Leninist ja Eesti päritolu ettevõtlikust avantüristist Aleksander Keskülast. Ühel neist oli sihiks maailmarevolutsioon, teisel kinnisidee olukorda Venemaal Saksamaa abiga ära kasutada utoopilise Suur-Eesti loomiseks. Filmis oli nende tegevuses palju oletatavat ja väljamõeldut ning sellest sai irooniline tagasivaade ajaloosündmustele. Värvikal kommunistil Keskülal olid ilmselt sidemeid nii Lenini kui Saksamaa ladvikuga ning oma eesmärkide saavutamiseks kaasas ka filmis olulist rolli mängivad vale-Leninid. Leninit ja üht ta teisikutest mängis filmis Viktor Suhhorukov Leningradi komöödiateatrist. Teisi, lihtrahva seast pärit vale-Lenineid kehastasid Peeter Laurits, Eero Spriit, Jüri Järvet jr ja Lauri Nebel. Lisaks Saaremäele olid kandvates rollides Helene Vannari, Andrus Vaarik, Peeter Volkonski, Janne Ševtšenko ja Indrek Taalmaa.

Aasta pärast võtete algust esilinastus film 2. oktoobril 1997 kinos Kosmos. Paslik on meenutada Volmeri sõnu filmi moraalist intervjuus Õhtulehele: inimene peab tajuma piiri, kus tema head kavatsused saavad sillutiseks teel põrgusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles