Lugeja kiri: keda valida presidendiks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendikandidaadid Siim Kallas, Mailis Reps, Allar Jõks ja Eiki Nestor.
Presidendikandidaadid Siim Kallas, Mailis Reps, Allar Jõks ja Eiki Nestor. Foto: ERR

Seda teemat on juba piisavalt leierdatud. Siiski pakun välja veel ühe vaatenurga. Kõik seni väljakäidud kuus kandidaati on väärikad ja saaksid presidendi ülesandega suurepäraselt hakkama. Kuid paljud inimesed nende hulgast kedagi ei valiks. Miks?

Väärikam oleks muidugi Siim Kallas. Aga tema puhul räägitakse palju kolisevatest ämbritest. Täpset tõde teavad vähesed. Mart Helme on kindlasti kõige tuntum ja otsese väljaütlemisega rahvamees. Teda on meedia siiski liialt negatiivses valguses harjunud näitama.

Marina Kaljurand? Mul oli kunagi sõber Genka, Peipsi-äärsete vanausuliste järeltulija. Kuigi nad olid saanud sajandeid tagasi meilt varjupaiga, suhtuvad nad endiselt meisse mitte kõige sõbralikumalt. Genka ütles, et nende ja eesti poiste vahelised löömingud olid sagedased. Meil on vanasõna, et toida hunti palju tahad, ikka vaatab metsa poole. Võtame jalgpalluridki, Eesti koondislased räägivad kõik puhast eesti keelt. Pange teinekord tähele, kes neist võistluse algul hümni laulab…

Tubli Mailis Reps sõltub liialt ühest erakonnast. Allar Jõks on hinnatud aus jurist. Aga poliitiline kogemuspagas kesine. Juristidest oleks kindlasti parim valik Aivar Pilv. Rahvusvahelise kogemusega asjade sirgeks rääkimise oskusega. Kindlasti oleks musta hobusena tulnud kõne alla nii Indrek Neivelt, Alar Karis kui ka Jüri Luik, kuid nemad ei soovi presidendiks kandideerida. Akadeemilisest ringkonnas on samuti võimekaid kandidaate nagu Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm, kelle juhtimisel näitab ülikool maailma ülikoolide pingereas pidevat tõusu. Ülikooli rektorid on teisteski maades edukalt riiki juhtinud.

Endel Susi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles