Priit Põldoja: Tallinna börsi kaitseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Põldoja
Priit Põldoja Foto: Peeter Langovits

Inbanki nõukogu esimees Priit Põldoja arutleb, kuidas elavdada Tallinna börsi, et see oleks atraktiivsem nii ettevõtjatele kui ka säästjatele ning aitaks Eesti majandust hoogustada.

Hiljuti avaldas Euroopa riskikapitalistide ühendus EuroFinance alternatiivse finantsturu statistika, mille järgi on Eesti ühisrahastuse (crowdfunding) mahu poolest inimese kohta Suurbritannia järel Euroopas teisel kohal. Kuigi absoluutsummad alternatiivsetel finantsturgudel on veel väikesed, jagas 32 miljoni eurose ühisrahastuse turu mahuga Eesti Itaaliaga Euroopas kaheksandat kohta. Päris muljetavaldav.

Kuidas aga elab Eesti suurim ja vanim ühisrahastusplatvorm Tallinna börs? Siin paistame juba aastaid silma ühtede Euroopa madalaimate näitajatega nii inimese kui ka SKT kohta. Eesti turukapitalisatsioon SKTst on püsinud 10 protsendi ümber, samas kui Euroopa Liidu keskmine on 50 ja USA turukapitalisatsioon ületab 150 protsenti majandusest. Olukord on seda kummalisem, et viimase seitsme aasta jooksul on Tallinna börsiindeks kolmekordistunud. Samal ajal on aga klientide hoiused pankades kahekordistunud, kuigi intressimäärad on rekordmadalad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles