Siim Kiisler: kes hoiaks vaos presidendikandidaate?

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe ja Kanal 2 koostöös valminud saates «Suur presidendidebatt» võtsid omavahel mõõtu presidendiks pürgivad Marina Kaljurand, Siim Kallas, Mart Helme, Eiki Nestor, Mailis Reps ja Allar Jõks.
Postimehe ja Kanal 2 koostöös valminud saates «Suur presidendidebatt» võtsid omavahel mõõtu presidendiks pürgivad Marina Kaljurand, Siim Kallas, Mart Helme, Eiki Nestor, Mailis Reps ja Allar Jõks. Foto: Erik Prozes

Kui hea valimistava valvurid esimest korda avalikkuse ette ilmusid, olin nende suhtes kergelt skeptiline. Mõtlesin, et mis imelisteks ülemkohtunikeks nad nüüd siin ennast peavad, on ikka inimestel kõrge enesehinnang!

Valimiskampaaniate ajal oli mu arvamus sellest ettevõtmisest kord väga hea, kord kriitiline. Ikka vastavalt sellele, kas nende antud hinnangud olid minu arust täpsed ja asjakohased või siis arusaamatud ja ebaõiglased. Kuna mitut valvurit tunnen isiklikult päris hästi kui väga tarka ja arusaajat inimest, siis olen paaril korral ka valvuriga ühendust võtnud ja oma nördimust väljendanud.

Aga viimastel riigikogu valimistel taipasin ma, et sõltumata sellest, kui täpseks ma nende konkreetset kriitikat pean, on nende tegutsemisest suur kasu – nad tõesti mõjuvad poliitikutele distsiplineerivalt! Ja nad tõesti aitavad valijatel ära tunda, kui kandidaat käitub ebaeetiliselt.

Presidendivalimistel valvureid pole. Osa valijaid pildistavad kabiinis oma sedeleid. Kandidaat ründab konkurenti tema vanemate pärast. Teine kandidaat valetab, et ta on sõltumatu, kuigi viib ellu poliitperekonna tahet. Kolmas lubab keerata tagasi haldusreformi, kuigi presidendil sellist õigust pole. Inimesed usuvad. Kahju on tekitatud.

Ma poleks varem arvanud, et midagi taolist kirjutan, aga: Valimiste valvurid, ma tunnen teist puudust!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles