Ebaveenev Juncker (2)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: Ronald Zak/AP/Scanpix

Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri tänavuse aastakõne pealkiri algas sõnadega «Teel parema Euroopa suunas». Nii kõne sisu kui ka Junckeri mitte just optimismist pakatav hoiak seda esitades jätsid mulje, justkui oleks pealkirjastaja musta huumori sõber.

Nagu Juncker sedastas, on Euroopa Liit eksistentsiaalses kriisis ja silmitsi mitme suure probleemiga. Lahkuvad britid, terrorismilaine, noorte tööpuudus, kahanev ja vananev rahvastik – kui nimetada mõnda.

Kuigi kolmapäeval Strasbourgis europarlamendi täiskogu ees loetles Juncker ka ideid, kuidas probleemidele vastu astuda, ei tundunud neist mõne puhul usutavana isegi peatne alustamine, tõhusast kriisileevendusest rääkimata. Veenvus oli umbes samal tasemel nagu vastses intervjuus Prantsuse ajalehele Liberation, kus Juncker eitas alkoholiprobleemi, libistades samal ajal alla neli pokaali šampanjat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles