Scott Abel: «Haige Hillary» annab Trumpile võimaluse (1)

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Scott Abel
Scott Abel Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ameerika valimiste saatust on määranud palju väiksemadki asjad kui valimissedelile kirjutatud nime kandja tervis, kirjutab kolumnist Scott Abel.

Pärast seda, kui 1963. aastal mõrvati Dallases president John F. Kennedy, ei ole arvatasti ühegi üleameerikalise poliitilise juhi ümber läinud keema rohkem kirgi kui nüüd USA demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni ümber pärast pühapäevahommikust vahejuhtumit New Yorgis.

2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute mälestusteenistusel osalenud Clinton lahkus sealt varakult, juba poolteise tunni pärast. Tema kampaaniameeskond teatas, et 68-aastane Clinton olevat hommikusel üritusel kannatanud liigse palavuse käes ning sõitnud autoga oma tütre Chelsea Clintoni juurde puhkama.

Õhtupoolikul võis tumedates päikeseprillides Clintonit näha sellesama tütre elupaiga juures ning ta kinnitas, et tunneb ennast hästi. «New Yorgis on täna kena päev,» sõnas ta.

Kuid kahju Clintonile oli juba tehtud – ja valimisteni on jäänud alla kahe kuu. Nimelt tabas 50-aastane tšehhi päritolu sisserännanu Zdenek Gazda nutitelefoniga hetke, mil Clinton toimetati musta masinasse.

Gazda video levis kiiresti ühismeedias, praeguseks on seda vaadatud üle kümne miljoni korra. Selles on näha, kuidas Clinton toetub autot oodates ebakindlalt betoonpostile, samal ajal kui abi üritab teda püsti hoida. Kui auto ette sõidab, püüab Clinton selle juurde minna, aga variseb kokku ning ainult salateenistuse mehe kiire reageerimine päästab teda päris maha kukkumast. Autosse Clinton õigupoolest mitte ei istunud, kui vinnati, nii et ta kaotas lausa kinga jalast.

Kampaaniameeskond teatas sama päeva pärastlõunal, et eelmisel reedel oli Clintonil diagnoositud kopsupõletik ning taastumise huvides tehakse tema ajakava ümber.

Aga kui selles videos oleks olnud näiteks vaataja vanaema, oleks vaataja küllap üsna tõsiseks jäänud. Otsekohe tekkis mitu küsimust: kui Clintonil on kopsupõletik, siis miks ei teatatud sellest juba varem, nii et ta oleks võinud rahus paraneda, ja miks viidi ta pärast niisugust vahejuhtumit ikkagi tütre juurde, mitte haiglasse?

Sellest juhtumist võib saada novembrikuiseid valimisi silmas pidades otsustav tegur, sest see annab Hillary kohta koguni kaks negatiivset sõnumit: ta luiskab avalikkusele isegi siis, kui selleks vajadust pole, ning tema tervis on kehv.

Sel aastal aeglaselt arenenud skandaalid esiteks tema isikliku e-posti serveriga ajal, mil ta töötas riigisekretärina, ja teiseks Clintonite heategeva fondi väidetavalt kahtlasevõitu rahaasjadega on paisanud Hillary Clintoni usaldusväärsus- ja atraktiivsusnäitajad sellistesse sügavustesse, mida pole presidendikandidaatide puhul nähtud aastakümneid. Või vähemalt polnud nähtud enne tema praegust vastast, vabariiklaste kandidaati Donald Trumpi.

Kriitilised on olnud isegi Clintoni toetajad. President Barack Obama valimiskampaaniate põhistrateeg David Axelrod kirjutas esmaspäeval Twitteris: «Kopsupõletikust võib saada jagu antibiootikumidega. Millega võiks jagu saada aga haiglasest kalduvusest salatseda, mis tekitab aina tarbetuid probleeme?»

Väide kehva tervise kohta on ehk veidi spekulatiivsem, aga selle kinnituseks on mõned köhahood, mis on Clintonit tabanud viimaste kuude reiside ajal, samuti juhtum 2012. aastast, kui ta kukkus kokku ja sai peapõrutuse, mille tagajärjeks oli tromb ajus, mida tuli ravida verevedeldajaga.

Pühapäev andis «haige Clintoni» kuvandile tublisti hoogu juurde. Clintoni mahategijad said 11. septembri 15. aastapäeval enda käsutusse otsekui vandenõuteooria, milles, nagu ikka, on oma tõetera.

Vabariiklaste poole pealt on Trump üritanud seni Clintonit sildistada vaheldumisi kui «kelmi» ja «valetajat». Ehkki Trump soovis pühapäeval Clintonile kiiret paranemist, andis ta esmaspäevahommikuses uudistesaates mõista, et võib hakata «haige Hillary» kuvandit ära kasutama.

«Midagi igatahes toimub,» sõnas Trump. Kolmapäeval saatis ta avalikkusele sõnumi oma tugeva tervise kohta.

Kui Clinton oma reisiprogrammiga edasi läheb ja järgmistel debattidel Trumpiga igati terve paistab, see jutt küllap vaibub. Kuid Clintoni ja Trumpi mõõduvõtt on olnud väga tasavägine. Kui nüüd peaks tulema veel mõni suurem vahejuhtum, mis pälvib avalikkus tähelepanu, siis võivad tõeks saada ka praegused vaiksed sosinad presidendikandidaadi väljavahetamise kohta, kõige tõenäolisemalt praeguse asepresidendi Joe Bideni vastu.

Ameerika valimiste saatust on määranud palju väiksemadki asjad kui valimissedelile kirjutatud nime omaniku tervis.

Scott Abel on ameeriklane, kes on elanud Eestis alates 2000. aastast ning õpetanud siinsetes ülikoolides meediat ja ajakirjandust. Enne seda töötas ta 10 aastat ajalehtedes ja raadiojaamades USA Kesk-Läänes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles