Raivo Juurak: peaminister pani lapse erakooli, mis siis? (7)

Raivo Juurak
, Õpetajate Lehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas tütrega
Taavi Rõivas tütrega Foto: Instagram

Erakool oleks nagu endiselt kuradist, ehkki Eesti on juba 25 aastat tsentraliseeritud riigist vaba. Nüüd siis on peaminister Taavi Rõivas pattu teinud ja oma lapse erakooli pannud. Facebooki-rahvas ei pea seda õigeks, kirjutab Õpetajate Lehe toimetaja Raivo Juurak. 

Mõnevõrra üllatuslikult ei pea seda õigeks aga ka  haridusminister Jürgen Ligi.  «Aktuaalsele kaamerale» antud intervjuus ütles ta, et tema oleks eelistanud pigem kesklinna reaalkooli.  Otsekui peaministri vabanduseks lisas ta, et tegelikult ei valinud Rocca al Mare kooli mitte Taavi Rõivas, vaid tema laps ise. Laps oli käinud mõlemas koolis katsetel ja Rocca al Mares meeldis talle rohkem.

Lapsele anname tema «eksliku» otsuse muidugi andeks. Ta ei osanud endale veel teadvustada, et Rocca al Mare kool on erakool. Tema valis selle, mis talle sobis. Aga miks me ei peaks aktsepteerima ka tema isa otsust? Liberaalide lipukiri on ju eraettevõtluse toetamine ja see peaks kehtima ka hariduse valdkonnas.

Minu arvates peaks Rocca al Mare kool liberaalidele vägagi sobima, sest see on eriti ettevõtlik kool. Vist esimene endale ise ehitatud majaga erakool Eestis. Seal hakati esimesena pidama õpilaste arenguvestlusi, määrati esimesena igale klassile kaks klassijuhatajat, võeti esimesena õpilasi vastu loteriiga, kui kõigile soovijatele kohti ei jätkunud jne. Igale veendunud liberaalile peaks olema auasi, kui tema laps nii ettevõtlikku kooli õppima pääseb. Kas või loteriiga.

Kui sotsiaaldemokraat Jevgeni Ossinovski paneks oma lapse erakooli, et siis võib olla oleks mingit põhjust küsida, kas see sobib tema põhimõtetega kokku. Nimelt mõnes riigis pannakse pahaks, kui sotsiaaldemokraadi laps käib erakoolis. Aga miks ei võiks käia? Sest kumb on siis tähtsam – kas isa maailmavaade või kool, mis lapsele sobib? Loomulikult kool, mis lapsele sobib – olgu see kasvõi erakool. Tegelikult ei peaks me üldse arutama ja internetis hääletama, mis kooli peaksid minema lapsed, kellest me mitte midagi ei tea.

Üldiselt ma ei oleks erakoolide pärast nii ärevil, kui Eestis tänaseni ollakse. Hollandis on kaks kolmandikku koolidest erakoolid.  Seal ärataks tähelepanu see, kui peaminister paneks oma lapse munitsipaalkooli, sest enamik paneb erakooli. Samal ajal on Hollandi koolid oma saavutuste poolest maailma tipus. Vaatamata sellele, et neil on väga palju immigrantide lapsi, kes kooli tulles ei oska hollandi keelt ja kellega tehakse palju lisatööd. Muide, kui Eesti koolijuhtidele tahetakse näidata midagi õpetlikku, siis saadetakse nad Hollandisse, erakoolide maale.

Kui palju peaks Eestis erakoole olema, et nad muutuksid meie jaoks tavaliseks? Et neis ei nähtaks enam ohtu meie haridusele, kultuurile, riiklusele ja kõigele muule, mida elav fantaasia ette oskab manada. Vähemalt üks kolmandik ikka, arvan ma. Alustuseks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles