Juhtkiri: ohu märk

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fitch

Kuigi Eesti poliitikute, vähemalt koalitsiooni kuulujatele, meeldib rääkida Eestist kui ideaalsest riigist, mille majandus on ka üleilmse kriisi taustal täiesti korras, näitab eile avalikuks saanud Eesti riigireitingu alandamise uudis, et liigseks positiivsuseks põhjust ei ole.

Reitinguagentuuri Fitch otsus alandada Eesti reiting tasemelt A tasemele A- peaks Eesti poliitikud tõsiselt mõtlema panema. Mõtlema selles suunas, et mida saaks riik olukorra parandamiseks teha. Kõige lihtsam on muidugi väita, et Eesti majanduse käekäik sõltub välistest teguritest mitte siinsetest rahapoliitilistest otsustest, kuid päris nii see siiski ei ole.

Riik peab esmalt korda tegema iseenda rahaasjad ning siis asuma üldise majanduse seisu kallal. Sestap võiks riigikogu, kelle laudadel on täna tuleva aasta eelarve, selle riigi ühe olulisema dokumendi ka tasakaalu viia. Kui see eesmärk on saavutatud võib asuda majanduse kallale, mis ei tähenda tegelikult muud, kui rahulikku ja järjekindlat majanduspoliitikat, kus ei ole kohta tõmblemisel ja maksudega mängimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles