Lugejate kirjad: logistikast ja riigivanem Pätsist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantin Päts
Konstantin Päts Foto: Internet

Logistikapärleid Keilast

Ma ei tea, kes võttis tänapäeval kasutusele kaunilt kõlava sõna «logistika», kuid kardan, et sellega tekitas ta palju segadust. Minu arvates peaks «logistika» tähendama loogikal põhinevat ratsionaalset süsteemi, mis võimaldaks näiteks kaupa tellijaile kõige odavamalt ja kiiremini kätte viia.

Ka tellitud ajalehed ja ajakirjad on kaup, mis peaks logistika reeglitele alluma, rääkimata siis posti teel saabuvatest kirjadest või muudest teadetest, mis peaksid alati kiiresti ja õigeaegselt tellijani jõudma. Paraku üritatakse kenas Keila linnakeses logistikat eirates postikannet lihtsustamise asemel hoopiski keerukamaks teha.

Veel mõni aasta tagasi, kui posti toimetas kohale (ainult?) Eesti Post, võis värskeid ajalehti postkastist välja võtta juba hommikul kella kuue ajal, see oli raudkindel, logistikameistritest rikkumata süsteem. Nüüd on postikanne ilmselt tööpuuduse likvideerimiseks jaotatud mitme tegija vahel ja jääb üle ainult imestada, kui usinalt meie elumaja postkasti ümber sagitakse või see ootamatult hoopis ära unustatakse.

Ajalehed tuuakse (kui üldse tuuakse?) kella 9–10 paiku, aga vahel ka hiljem või jäetakse hoopiski toomata. Siis tuleb helistada Express Posti dispetšerile Tallinna, kes hakkab asja kaugjuhtimise teel ajama. Heal juhul saab puuduvad lehed kätte järgmisel päeval, mõnikord on jäänud ka saamata. Viimaste kuude jooksul on tulnud sellepärast pea iga nädal helistada, kui üks või teine väljaanne toomata jäetakse.

Kirjad, kui neid on, tuuakse pidulikult kohale Omniva furgoonautoga. Konksudest koostatud kiri autol näitab ilmekalt posti keerulist teekonda. Auto tulek ei ole seotud kellaajaga, see võib toimuda terve tööpäeva jooksul.

Reklaami tuuakse samuti terve päeva jooksul, vahel isegi mitu korda, ja heldelt: sageli on kasti pandud mitu eksemplari. Õnneks on meil prügikastide reas ka kast vanapaberi jaoks.

Ja lõpuks veel – kord nädalas tuuakse postkasti ka Keila leht. Muidugi samuti logistikavabalt, eraldi tooja poolt, sest seda jagatakse kõikidele. Nii et kui kellelgi on tööd vaja, tulgu Keilasse postikandjaks, siin tegevust jätkub!

Erik Tohvri

Õiglane ajalookäsitlus

Olen taasiseseisvunud Eestis tajunud pidevalt tendentslikku ajalookäsitlust. Muidugi on see tulenenud ühekülgsest sisepoliitilise, kui ka okupatsioonideaegsest välispoliitilise moonutatud info mõjust ajalookirjutajate tegevusele. On väga tunnustav, et muinsuskaitsja Trivimi Velliste annab oma 3. septembri Postimehe arvamus- ja kultuurilisas AK ilmunud artiklis õiglase hinnangu Eesti Vabariigi ja tema presidendi kriitilistele ajaloohetkedele.

Ain-Hillar Arnim

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles