Ühisavaldusele allakirjutanud selgitavad, miks nad Kaljuranda toetavad (9)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi, näitleja Anne Veesaar, vandeadvokaat Paul Varul ja kontserdikorraldaja Helen Sildna.
Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi, näitleja Anne Veesaar, vandeadvokaat Paul Varul ja kontserdikorraldaja Helen Sildna. Foto: Fotokollaaž

Postimees küsis tuntud Eesti inimestelt, kes kirjutasid alla üleskutsele seada Marina Kaljurand valimiskogus presidendikandidaadiks, miks nad Kaljuranda toetavad ja kuidas nad suhtuvad Reformierakonna otsusesse Kaljurand kõrvale jätta.

Ruslan Trochynskyi. Foto: Margus Ansu
Ruslan Trochynskyi. Foto: Margus Ansu Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Ansambli Svjata Vatra solist, ukrainlane Ruslan Trochynskyi 

Marina Kaljurand on juba algusest peale minu esimene valik. Ma tean Marinat juba sellest ajast, kui ta töötas Venemaal. Me esinesime seal Svjata Vatraga ja ma mäletan, kuidas Marina käitus õigesti ning suutis halbadest olukordadest välja tulla.

Ma usun, et Marina on Eestile hea ja teeb meie riiki paremaks. Ma otsustasin Ukraina kodakondusest loobuda ja ma tahan elada riigis, kus on õige Eesti president. Marina oskab olla diplomaatiline ja ta oskab olla tugev.

Kaljurand oskab naisena aru saada, kuidas arendada ja mitte ainult rünnata. Minu süda ütleb nii, et see võiks olla Marina – ja ma alati usaldan oma südamehäält.

Praegune olukord nõuab seda, et rahvast võetaks kuulda. Valitsus esindab meid, rahvast. Ja me peame alati koos olema. Kui praegu käituti nii, siis rahvas tahab teisti ja nad peavad meid kuulda võtma.

Ma ei tunne teisi kandidaate nii hästi kui Marinat. Ja ma pole nende kohta nii palju häid asju kuulnud. Ma ei arva, et Eesti järgmine president peaks ilmtingimata  olema naisterahvas, aga ma olen muusik. Ma näen, kes lava ees ja rahva seas rohkem tantsib. Need on alati naised. Millegipärast aga juhivad ikkagi mehed ja minu arvates on see kuidagi ebaaus.

Näitleja Anne Veesaar

Anne Veesaar telesaates «Radar». Foto:
Anne Veesaar telesaates «Radar». Foto: Foto: Kanal 2

Minu meelest on Kaljurand suur inimene. Teda austatakse kogu maailmas, mitte ainult Eestis. Ma austan teda kui suurt inimest ja kui diplomaati. Tema suhtlemis- ja läbirääkimisoskused on lihtsalt imelised.

Arvan, et Eesti on küps naispresidendiks, kuid see ei ole kindlasti peamine põhjus, miks ma Kaljuranda toetan. Ta on ikkagi minu kandidaat, keda olen toetanud alates hetkest, kui selgus, et temast saab presidendikandidaadi kandidaat.

Olen Kaljuranna poole ka isiklikult pöördunud ja toetust avaldanud. Niipea, kui sain teada, et Kaljurand kandideerib, sain temaga kokku, õnnitlesin teda ja avaldasin isiklikult toetust.

(Küsimusele, kuidas ta suhtub Reformierakonna otsusesse seada valimiskokku kandidaadiks Siim Kallas, mitte Kaljurand, nagu alguses lubati, sõnas Veesaar, et see on lihtsalt inetu.)

Eks see ole erakonna asi, aga loodan igal juhul, et valimiskogu seab Kaljuranna presidendikandidaadiks.

Vandeadvokaat Paul Varul. Foto:
Vandeadvokaat Paul Varul. Foto: Foto: Sille Annuk

Advokaat Paul Varul 

Leian, et praegu on Marina Kaljurand ebaõiglaselt jäämas presidendikandidaatide seast välja. Ta on osalenud kampaanias ja on rahvaküsitluste järgi ikkagi populaarsuselt tipus.

Eestis on populaarne seisukoht, et presidenti peaks valima rahvas. Seega tundub olevat ebaõiglane ja mitte Eesti huvides, et kõige populaarsem kandidaat jääb valimistest kõrvale. Presidendikandidaatide ring on välja kujunenud, Kaljurand on osalenud debattides, ta on saanud laialdase tunnustuse ja talle tuleks anda võimalus valimiskogus kandideerida.

Leian ka, et Kaljurannal on kõik sellised isikuomadused, mida me presidendilt ootame. Tal on hea välispoliitiline kogemus. Tal on oskus inimestega soojalt ja hästi suhelda. Kui tahame, et president täidaks moraalse majaka ja rahva ühendaja rolli, siis just Kaljurand vastaks sellele hästi. Tal on huvitav ja värvikas isiksus.

Helen Sildna.
Helen Sildna. Foto: Viktor Burkivski

Kontserdikorraldaja ja Sõbraliku Eesti eestvedaja Helen Sildna, kes samuti ühisavaldusele alla kirjutas, teatas eile õhtul sotsiaalmeedias, et selline kandidaat nagu Marina Kaljurand ei tohi jääda erakondadevahelisse hall-alasse. 

«Pool aastat on meie silme all olnud presidendikandidaadid, kellest üks tugevamaid on täiesti läbivalt erinevates sihtgruppides, kogukondades ja parteilistes kuuluvustes olnud Marina Kaljurand. Kodanikuna soovin ma näha, et Kaljurand saab võimaluse ametlikult kandideerida. Sest Eesti rahvas väärib, et tugevaimad kandidaadid konkureerivad. Selline kandidaat nagu Marina Kaljurand ei tohi jääda erakondadevahelisse hall-alasse. Ja sellistesse inimestesse, nagu Marina Kaljurand, tuleb suhtuda väärikalt, see kehtib eelkõige peaministri kohta, kes kehtestab riigis sümboolselt selle viisi, kuidas käitutakse inimestega, kelle panus on me riigile oluline,» kirjutas Sildna sotsiaalmeedias.

Pea 50 inimest erinevatelt elualadelt kutsusid täna päeval meediale edastatud ühisavalduses seadma Marina Kaljuranda valimiskogus presidendikandidaadiks.

Pöördumisele on alla kirjutanud Kristiina Alliksaar, Karl Aru, Kristin Aru, Reet Aus, Raivo E. Tamm, Hille Hanso, Maris Hellrand, Karoli Hindriks, Heiti Hääl, Xenia Joost, Mihkel Juhkami, Jaanus Juss, Kristjan Järvi, Allan Kaldoja, Kristina Kallas, Vahur Kersna, Märt Kivine, Mari-Liis Lill, Maria-Lee Liivak, Mari-Liis Lind, Marten Merila, Lee Murrand, Raul Must, Maarjo Mändmaa, Jane Oblikas, Ruth Oltjer, Gerli Padar, Sven Papp, Aune Past, Kairit Pihlak, Oleg Pissarenko, Virve Poom, Elina Reinold, Roone Roost, Laura Salu, Katrin Saks, Janno Siimar, Helen Sildna, Ede Tamkivi, Kati Tolmoff, Ene Tomberg, Ruslan Trochynskyi, Eva Truuverk, Paul Varul, Anne Veesaar, Signe Ventsel, Kadi Viik ja Anu Viks.

Loe lisaks:

Reformierakonna juhatus kogunes teisipäeva õhtul kella 19 paiku Kadriorgu Katharinenthali kohvikusse presidendivalimiste küsimusi arutama. Viietunnise kirgliku arutelu käigus otsustati juhatuse koosolekul, et presidendivalimistel valijameeste kogus 24. septembril toetab erakond Siim Kallast, mitte Marina Kaljuranda.

Kaljurand kohtus täna täna pärastlõunal Stenbocki majas Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivasega, et arutada presidendivalimiste teemat. 

Rõivas ütles pärast kohtumist ajakirjanikele, et Kaljurand ei peaks võtma otsust isiklikult ja kahe kandidaadiga valimiskogusse minek oleks tähendanud Mailis Repsi või Allar Jõksi teise vooru aitamist. 

Kaljurand ütles õhtul ajakirjanikele, et Reformierakonna juhatuse otsus on tehtud ja oma edasist tegevust planeerib ta sellest lähtuvalt. Praegu jätkab ta enda sõnul tööd valitsuses. Võimaliku kandideerimise kohta valimiskogus ütles Kaljurand, et kui keegi peaks talle sellise ettepaneku tegema, siis mõtleb ta selle üle väga tõsiselt.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles