Postimees 1930. aastal: saksa rahvuslased peksuhulluses

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsid 1942. aastal Poola juute ahistamas.
Natsid 1942. aastal Poola juute ahistamas. Foto: SCANPIX

Nagu Poola lehtedele teatatakse, on Ida-Preisimaal Poola üliõpilaste ekskursioonile saksa rahvuslaste poolt kallale tungitud. Ekskursiooni liikmed, kuigi Poola rahvusest, olid Tsceho-Slovakkia kodanikud.

Kallaletungide pärast olid ekskursiooni liikmed sunnitud hotelli vahetama. Kuid ka kesklinna hotelli, kuhu ekskursandid läksid, tungis sisse umbes 50 meest märatsejaid. Kisendades ähvardusi poolakate aadressil, tahtsid märatsejad ka ekskursantide tubadesse sisse tungida. Ühe toa uks murtigi sisse ja usuteaduse üliõpilane, kes selles toas asus, pekseti veriseks. Teised ekskursiooni liikmed pääsesid sellest saatusest ainult seetõttu, et neil korda läks oma tubade uksi barrikadeerida.

Politsei, kes professor Trombiki poolt kohale kutsuti, keeldus märatsejatele protokolli tegemast. Saksa arst ei tahtnud üliõpilasele tunnistust anda peksmisel saadud kehavigastuste kohta.

Järgmisel päeval nähti samu isikuid politsei esindaja saatel hotelli ees provotseerivalt jalutamas. Uute vägivallaaktide kartusel oli ekskursioon sunnitud oma teekonna katkestama ja lahkuma.

29.08.1930

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles