Norra välisminister ja ELi asjade minister: koos oleme tugevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra välisminister Børge Brende.
Norra välisminister Børge Brende. Foto: regjeringen.no

Põhja- ja Baltimaade koostöö on kestnud 25 aastat ja jätkub regiooni arengut toetava positiivse jõuna, kirjutavad Norra välisminister Børge Brende ja Norra Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) ja Euroopa Liidu asjade minister Elisabeth Vik Aspaker.

Kõik, kes tunnevad hästi Põhja- ja Baltimaid teavad, et need kaheksa riiki on erinevad – kohati isegi väga erinevad. Väljastpoolt vaadates on meie sarnasused ja ühisjooned aga silmatorkavamad kui meie erinevused. Tänavu tähistame 25 aasta möödumist Põhjamaade ja Balti riikide koostöö algusest.

Sel nädalal kogunevad Põhjamaade ja Balti riikide välisministrid Riiasse oma iga-aastasele kohtumisele, et arutada ühiseid väljakutseid ja ühiseid lahendusi. Põhjamaadel ja Balti riikidel on olulised ühised poliitilised ja majanduslikud huvid. Seetõttu on Põhja- ja Baltimaade omavaheline tõhus koostöö kõigi kaheksa riigi tugevus.

Seisame üksteise eest

Norra jaoks on Eesti, Läti ja Leedu lähedased liitlased NATOs. Praegu on liidusisene ühtehoidmine ja solidaarsus olulisemad kui iial varem. Me seisame üksteise eest. Balti riikide rahvusvaheline panus on tugev ning nad on esmaklassilised võõrustajad, kui liitlased nende juurde tulevad. Viimastel aastatel on Norra mundris mehed ja naised olnud Balti riikides nähtavad nii kuival maal, merel kui õhus. NATO tippkohtumisel Varssavis 8. juulil teatasime, et toetame kompaniisuuruse üksuse näol NATO tugevdatud kohalolekut Balti riikides. Meil on ühine põhihuvi, et NATO oleks valmis uuteks julgeolekuväljakutseteks ning tugevdaks kõigi liikmesriikide turvatunnet. 

Norra ei tunnustanud kunagi Balti riikide okupeerimist Nõukogude Liidu poolt. 1991. aastal tunnustas rahvusvaheline üldsus Balti riikide iseseisvuse taastamist. Norra saadikud asusid Balti riikides kiiresti ametisse ja Tallinnas, Riias ning Vilniuses avasid uksed Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindused. 

Me oleme partnerid eurooplastena. Põhjamaade ja Balti riikide koostöö on viimase 25 aasta jooksul üha tihenenud, eriti pärast Eesti, Läti ja Leedu ühinemist NATO ja Euroopa Liiduga 2004. aastal. Möödunud aastate jooksul oleme olnud osa ühisest siseturust. Sellest saab kasu terve regioon. Praeguseks tegutsevad Balti riikides sajad Norra ettevõtted. Norra on Balti riikides viie suurima investori hulgas. Meie riikide vaheline mobiilsus on aidanud kaasa nii kasvule kui üksteise tundmaõppimisele. Läti ja Leedu Euroopa Liidu eesistumise ajal oli meil nende riikidega tihe poliitiline koostöö ning nüüd ootame rõõmuga võimalust teha koostööd Eestiga Euroopa Liidu eesistumisperioodi ajal 2017. aasta teises pooles. Seda koostööd hindame me kõrgelt. 

Toetame venekeelset sõltumatut meediat

Põhjamaade Ministrite Nõukogu on oluline Põhjamaade ja Balti riikide koostöö ja identiteedi toetaja. Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindused on Balti riikides asuvate Norra saatkondade lähedased partnerid. Esinduste roll on tänapäeval teistsugune kui 25 aastat tagasi, ent siiski endiselt aktuaalne. Näiteks viimastel aastatel on Põhjamaade Ministrite Nõukogu andnud olulise panuse venekeelse sõltumatu meedia toetamisse – tegemist on teemaga, mis on Põhjamaade ja Balti riikide välispoliitilises päevakorras kesksel kohal.

EMP ja Norra toetused annavad koostööle erilise sügavuse, ühendades omavahel tuhandeid eksperte, organisatsioone, ettevõtteid, teadlasi ja tudengeid. EMP ja Norra toetuste kaudu loodud koostöö eriline edukus Balti riikides pole juhuslik. Norra, Eesti, Läti ja Leedu vaheline partnerlus annab kogemusi ja toob kasu kõigile osapooltele. Praegu käivad läbirääkimised enam kui 280 miljoni euro kasutamise üle jagatuna kolme Balti riigi vahel perioodil, mis kestab kuni aastani 2021. Tegemist on vahenditega, mis muu hulgas liidavad Põhja- ja Baltimaade koostöös veel enam inimesi ja asutusi. Sel moel toetavad EMP ja Norra toetused Põhja- ja Baltimaade ühiseid huve ja väärtusi.

Põhjamaade ja Balti riikide koostöö ulatus ja sügavus muudab meie regiooni Euroopa arengus positiivseks jõuks. Me esindame koostööd, pühendumist ja stabiilsust. Selle eest kanname hoolt ka järgmisel aastal, mil Norra koordineerib Põhja- ja Baltimaade koostööd ja on Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistujariik ning juhib ühtlasi Põhjamaade välispoliitilist koostööd. 25 aasta juubeli tähistamine on seega tulevikku vaatamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles