PÄEVAINTERVJUU Poliitika.guru eri: Allar Jõksita olnuks Helme toetus palju suurem (5)

Marian Võsumets
, saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poliitikavaatejate ja poliitika.guru toimetajad leidsid täna Postimehe otsestuudios, et Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaadiks valitud Jõks on erakonnale palju kasu toonud ning ilma temata olnuks Mart Helmel valitsuse kriitikute seas palju suurem toetus.

«Oleks väga hea, aga siiski üllatus, kui riigikogu voorudega saaks Eesti endale uue presidendi,» tõdes portaali poliitika.gurg toimetaja Keit Kasemets, «ilmselt näeme veel ligi kuu aja pärast valimiskogu voore ja võib-olla ka sealt edasi.»

Tõnis Leht leidis, et kõige suurema muutuse on kampaania käigus läbi teinud Allar Jõks. «Küllaltki tehnilisest, kuid väga intelligentsest ja asjatundlikust kuvandist on püütud midagi mahlakamat välja vormida,» lisas ta. Küsitluste põhjal võib Kasemetsa sõnul näha, et Jõksi populaarsus on sellega tõusnud.

«Teine kandidaat, kes on algusest peale olnud väga populaarne, aga pole ka poliitiliselt väga vilunud on Marina Kaljurand. Ka tema on selle kampaania käigus kõige rohkem arenenud poliitikuna ja oma kuvandit selgelt välja arendanud,» lisas ta.

Sellega, et president oleks kuidagi «ette ära tehtud» poliitikaanalüütikud ei nõustunud. Küll aga on kampaaniategijatel suur võim osava suhtekorraldusega enda kandidaati jõuliselt areenile tuua, kuid meeste sõnul jääb see pigem «fassaadiks ja teatriks», kui sisuliseks muutumiseks.

«See protsent, mida kampaania pool ja avalik imidži loomine ja esinemised annavad ei ole ülemäära suur,» tõdes Leht. Kasemets leidis, et selle aasta kampaaniat on tehtud kui presidendi otsevalimiste kampaaniat – see on olnud pikk ja paljude debattidega.

Poliitikavaatejate hinnangul on Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaadiks valitud Jõks erakonnale kasu toonud ning ilma Jõksita olnuks Mart Helmel palju suurem toetus, kui praegu.

Jõksi määramist IRL-i esimeheks ja 2017. aasta kohalike omavalitsuste valimiste vankri ette rakendamist mehed täielikult ei välistanud.

«Kõlab nagu kena unistus IRL-i poolt,» märkis Leht, «juhul, kui Jõks soovib poliitikas jõuliselt läbi murda, siis ta lõputult Soraineni (advokaadibüroosse – M.V.)  jääda ei saa. Aga seda peaks tema enda käest küsima, praegu ta midagi sisukat selle kohta ilmselt ei ütle.»

«Sellel spekulatsioonil on iva sees, kui mõelda, miks IRL üldse valis Jõksi oma kandidaadiks, siis erakonnana on neil sellest võita ainult juhul, kui Jõks tulevikus nendega liitub. Kas ta seda päriselt ka teeb – seisukohti on palju,» arvas Kasemets. Leht lisas, et Jõksi staatus ja väljaütlemised on tegelikult igati sobivad ka Vabaerakonna põhimõtetega.

Mailis Repsi tegutsemine pälvis saatekülalistelt valdavalt kiidusõnu – enamik omavalitsusi on Keskerakonna kandidaadil läbi käidud ning kohalike inimestega kontakt loodud.

«Valimiskogus ei ole üldse välistatud, et kui ta jääb viimases voorus Jõksi vastu, siis ei ole tema šansid üldse mitte olematud. Ja isegi kui ta ei võida, on ta Keskerakonnas oma positsiooni jõuliselt tugevdanud ja kohalikud valimised on tulemas – äkki ta veel jõuab jäänud nädalate jooksul allesjäänud 50 omavalitsust ka läbi käia,» pakkus Leht.

Kell 11.00 algab Postimehe saatepäev pilguheitmisega Eesti «presidenditegemise» ajalukku. Eredaid hetki meenutab endine peaminister, eurosaadik ja poliitveteran Andres Tarand.

Kell 20.15 on Postimees otse-eetris Kanal 2 presidendidebati telgitagustest.

Kell 21.00 on Kanal 2 eetris suur presidendidebatt.

Kell 23.00 võtavad poliitika.guru toimetajad debati ja saatepäeva kokku Postimehe stuudios.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles