Søren Kelstrup: 25 aastat tagasi uuendatud liit Eesti ja Taani vahel

, Taani suursaadik Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani suursaadik Eestis Søren Kelstrup
Taani suursaadik Eestis Søren Kelstrup Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Näha Eestit oma iseseisvust taastamas oli taanlastele suure rõõmu allikas ning Taani oli teine riik, kes tunnustas Eesti taasiseseisvumist, kirjutab Taani suursaadik Eestis Søren Kelstrup.

Praegu on põhjust Taani ja Eesti suhteid esile tõsta. Samamoodi, nagu möödunud nädalavahetusel sai tähistada Eesti iseseisvuse taastamist, on täna meie maade vaheliste diplomaatiliste suhete taastamise 25. aastapäev. Suhete, mis ulatuvad aastasadade taha.

Juba enne iseseisvuse taastamist tegi Taani Eestiga koostööd traditsioonilistest diplomaatilistest kanalitest väljaspool. Taani Kultuuri Instituut Eestis asutati 1990. aastal püüdlusega kultuuri kaudu poliitilist toetust avaldada. Meie kultuuriline teineteisemõistmine ja ühised väärtused lõid tugeva pinnase heaks inimestevaheliseks koostööks, mis kestab elavalt siiani. Demokraatiafondi asutamine rajas platvormi nende ühiste kavatsuste arengule ja jagamisele ning võimaldas Taanil toetada demokraatlikku liikumist Eestis 1980ndate lõpus ja 1990ndate alguses. Näha Eestit oma iseseisvust taastamas oli taanlastele suure rõõmu allikas ning Taani oli teine riik, kes tunnustas Eesti taasiseseisvumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles