Marina Kaljuranna vastus Jaak Uibu pöördumisele: naasmine tuleb muuta lihtsamaks (6)

Marina Kaljurand
, välisminister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Mihkel Maripuu

Eesti rahvaarv on oluline, sest sellest sõltub eesti keele ja kultuuri ning ka meie riigi kestmine. Seepärast on õige, et rahvaarv on teema, mille üle palju arutatakse, kirjutab presidendiks pürgiv välisminister Marina Kaljurand vastusena Jaak Uibu avalikule pöördumisele.

Ma usun lihtsasse tõdemusse - Eesti rahvaarv on jätkusuutlik siis, kui inimesed näevad siin oma tulevikku. Kui inimesed tunnevad, et siia on hea rajada oma kodu, siin on hea haridus, et siin ei jäeta maha neid, kellel on elus ebaõnne olnud, et siin suhtutakse igasse inimesse lugupidavalt. 

See ei sõltu otseselt ühestki toetusest, vaid palju enamast, sealhulgas sellest, kuidas inimesed end siin tunnevad. Rahvaarv saab kasvada vaid riigis, kus inimesed tunnevad ennast turvaliselt ja õnnelikult. 

On oluline, et inimesed mitte ainult ei tea, vaid ka kogevad, et Eestis on oluline iga inimene ja iga perekond, et perekondi toetatakse, et riigi poolt luuakse võimalused pere- ja tööelu ühitamiseks, tagatakse lasteaiakohad ja hea haridus. 

Me ei saa ega tohi takistada Eesti inimeste õppimist ja töötamist välismaal. Vastupidi - mitmekülgsed teadmised ja rahvusvaheline kogemus tulevad ainult kasuks. Aga ma usun ka Eesti majandusteadlasi, kes tõdevad, et ühepoolne väljaränne võib saada Eesti jaoks eksistentsiaalseks ohuks. Mida sellises olukorras teha?

Naasmine tuleb muuta lihtsamaks. Lood sellest, kuidas Eestisse naasvatel peredel on raske leida koolikohta või saada jagu bürokraatlikest takistustest, peavad kaduma. Samuti peame olema avatud välismaalastele, kes on valmis jagama meie ühiskonna väärtusi ja põhimõtteid ning tahavad Eestisse tulla - kas ajutiselt või alaliselt.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles