Hanneli Rudi: Paide vallimäel valitseb «onu Heino» vaim (3)

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanneli Rudi
Hanneli Rudi Foto: Eero Vabamägi

Paide Wittensteini keskuse ajaloorännak rabab onuheinoliku labasusega, mis sobiks ehk 80ndate saunapeole, ent ei kõlba sugugi Eesti ajalugu tutvustama, kirjutab Hanneli Rudi. 

Paari aasta tagune «Tujurikkuja» sketš nõmedaid nalju tegevast onu Heinost tekitas äratundmist paljudes. Pea igaüks meist tunneb mõnda sellist «Heinot», kes armastab teha viisakalt öeldes labaseid nalju ja kahemõttelisi märkusi. Kui 80ndate kolhoosi- või saunapeol oli kombeks nende üle veel viisakusest muiata, siis tänapäeval tekitavad need üldjuhul piinlikkust. Midagi pole parata, me oleme 21. sajandil ja naiste alavääristamist ei peeta enam normaalseks ega topless-näitsikut riigiasutuse reklaamimisel sobilikuks. Aga just see ootab ees neid, kes Paides Wittensteini keskuses ajarännakul näidatavaid filme vaatavad.

Ma ei ole pädev arvustama, kui vabalt on ümber käidud ajaloolise tõega, kuid tean, et isegi Eestis on ajaloolased  juba aastaid võidelnud levinud arusaamaga, et viikingid kannavad sarvedega kiivreid. Aga see, mismoodi on kujutatud seal muinasaja videos naisi, ei kannata absoluutselt kriitikat. Labane on seal tehtud sarvekandja naljade ja hüsteerilise ulgumise iseloomustamiseks veel väga viisakas sõna, pigem vääriks see krõbedamaid väljendeid, mida viisakas seltskonnas pole kombeks välja öelda.

Ka jäi arusaamatuks, miks keskaega Eestis peaks iseloomustama videoga, mis meenutab 90ndate alguses müügil olnud kodumaised erootilisi väljaandeid. Mõned ehk veel mäletavad: nende esikaasi ehtisid Playboy stiilis tehtud n-ö seksikad pildid, ainult ei kohalik piltnik ega ka kohalikust baarist leitud modellid ei küündinud ookeanitaguse popikooni staatuseni jõudnud eeskuju tasemele ning tulemuseks oli maavillane piinlikkus.

Endise õiguskantsleri Allar Jõksi labasevõitu väljaütlemine arvamusfestivali presidendikandidaatide debatil ärritas paljusid. Aga pärast ajarännaku läbitegemist julgen küll pakkuda, et ilmselt sai Jõks selleks «naljaks» inspiratsiooni just neist onu Heino stiilis videoklippidest.

Ma ise tunneks piinlikkust, kui pärast lahket vastuvõttu (aga teenindajad on ajakeskuses suurepärased) ilmuks nurga tagant välja onu Heino, kes esmalt näpistaks naisi tagumikust ja siis nõuaks meeskülaliselt selgitust, kuhu ta sarvekandjana oma sarved on jätnud.

Aga tuleb välja, et ka tänapäeval on neid, kes selliseid nalju lahedaks peavad, muidu ju poleks selline stsenaarium maakonnamuuseumis läbi läinud. Arvasin siiani, et naabermaakonna linnuses asuv otsekui pilapoest pärit sisustusega piinakamber on Eesti muuseumide kõige lamedam väljapanek, aga nüüd selgub, et latti on võimalik veelgi madalamale lasta. Kahju.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles