Postimees 1992. aastal: Eesti on ebaseaduslike transiitreisijate vahepeatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaallased Ahmed ja Muhammed saabusid selliste meeleoludega Euroopasse.
Somaallased Ahmed ja Muhammed saabusid selliste meeleoludega Euroopasse. Foto: Marian Männi

Svenska Dagbladetis ja Dagens Nyheteris on viimastel päevadel palju kirjutatud somaallastest, kes püüavad Eesti kaudu Läände pääseda.
 

Rootsi riigipolitseis välismaalastega tegelev ohvitser Nils-Eric Pahlstedt ütles, et Venemaalt läbi Eesti Rootsi suunduv inimestest salakaup on juulist märgatavalt rohkenenud. Igal Nord Estonia saabumise päeval tuleb laevalt maha 30-40 somaallasest põgenikku.

Tollivalitsuse ja Rootsi politsei kokkuvõtteist selgub, et 7. augustil tõi Nord Estonia Stockholmi 36 ja kaks päeva varem ligi 60 somaallast. Üldiselt ei taha nad rääkida, kuidas neid vabasse maailma aidati.

Üks somaallane maksis abi eest 300 dollarit, pluss piletiraha, teistele olevat Tallinnas antud nõu enne Rootsi saabumist pass ära visata, kolmas rääkis, et nemad maksid 600 dollarit Eestisse tuleku eest. Muide, Moskvast Tallinna toodi Rootsi ihkajad bussiga.

Kõik somaallased on Rootsis taotlenud asüüli. Rootslaste arvates korraldab Moskvas aafriklaste sõitu keegi, kes teab väga hästi Rootsi immigratsiooniseadusi. Kõigile saabujaile on antud kehtiv Eesti transiitviisa.

Göran Larsson Rootsi immigratsiooniametist arvab, et Rootsi tulnud somaallased tuleb saata tagasi riiki, kust neile viisa on antud.

Seega ärgu pangu eestlased pahaks, et korrumpeerunud välisministeeriumi ja EV Moskva saatkonna tõttu hakkab Eestimaale pidama jääma suuremal hulgal inimesi, keda ei soovita Rootsis vastu võtta.

13.08.1992

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles