Ahto Lobjakas: arvamusentroopia festival (5)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Eero Vabamägi

Mõeldes arvamusfestivali eel konsensuse tähendusele arutelus: on selle taotlemine rituaal, omaette eesmärk või kohatu kategooriaviga, küsimusest valesti arusaamine?

Entroopia pole alati halb. Füüsilises universumis osutab see soojussurma suunas, inimilmas on arvamusentroopia seevastu positiivne printsiip. Ta laiendab olemasoleva piire – millele saab mõelda, millest rääkida, millest edasi minna. Positiivsus näib paradoksaalsena neile, kes ei näe inimeses enamat kui loodusseaduste objekti. Aga inimene on ennekõike maailm iseendale ja entroopia avardab hästikorraldatud inimilma.

Nii on arvamusentroopia vabaduse üks paleusi. Liberaalse maailmavaate pooldajad ütleksid, et ta on ühiskonna peamine edasiviija. Vähem ideoloogilised liberaalid ütleksid, et arvamuste paljusus on vabas ühiskonnas vältimatu. Nii kummaline kui see ka pole, oleme sellel tasandil vast kõik väikese tähega liberaalid tänases Eestis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles