Postimees Arvamusfestivalil: kas robotid võtavad meie töö ja leiva? (2)

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postimehe ala 2015. aasta Arvamusfestivalil
Postimehe ala 2015. aasta Arvamusfestivalil Foto: Jaanus Lensment

Arvutid ehitavad autosid ja juhivad neid, arvutid lüpsavad lehmi ja pakivad piima. Kas homme on inimesed töötud?

2013. aastal lõid teadlased Carl Benedikt Frey ja Michael Osborne metoodika, mille põhjal on nüüdseks üritatud aru saada kui palju töökohti lähitulevikus arvutite tõttu kaduma hakkab. Prognoosid näitavad, et IKT mõju alahinnata ei saa: USAs peaks järgmise paari kümnendi jooksul kaduma 47 protsenti  töökohtadest ning Suurbritannias võib see osakaal jääda 35 protsendi lähedale.

Valitsuse infoühiskonna nõunik Siim Sikkut on Eesti puhul sama metoodikat rakendades saanud aga koguni 70 protsendi suuruse numbri – peamiselt seetõttu, et kõrge automatiseerimise tõenäosusega tööd teevad ligi pooled eestlased ning kui juurde lisada töökohad, kus osa tööst saab masinatega üle võtta, tulebki selline number kokku.

Kas selline IKT mõju on reaalne? Kust töökohad esimesena kaduma hakkavad? Mida teha, et masinaga asendatud inimesed tööturult eemale ei jääks ja kas peaksime seda arengut pigem tagant utsitama või hoopiski pidurdama?

Nende küsimuste üle arutlevad Arvamusfestivalil Postimehe ala esimesel arutelul reedel kell 12 tehnoloogiaajakirjanik Hans Lõugas, valitsuse infonõunik Siim Sikkut, Tallinna Tehnikaülikooli võrgutarkvara professor Tanel Tammet. Arutelu juhivad Postimehe majandustoimetuse juhataja Liis Kängsepp ja teadustoimetuse juhataja Riin Aljas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles