Avo-Rein Tereping: rahvastiku kahanemine, meie suurim probleem (21)

Avo-Rein Tereping
, psühholoog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Rahvastiku vähenemise teema püsib riigi tasandil päevakorral vaid teadlaste ja entusiastide pideva meeldetuletuse tulemusena, kirjutab kirjutab psühholoog Avo-Rein Tereping.

Aastal 1996 asutas grupp haritlasi ühenduse, mis sai nimeks Toompea Haridusseminar. Asutajaliikmete hulgas oli ka doktor Jaak Uibu. Ühendus seadis missiooniks Eesti arengueelduste tugevdamise, eeskätt arengueelduste teoreetilise, metodoloogilise ja metoodilise läbitöötamise. See oli grupp pühendunud eksperte, kes nägid taasiseseisvunud riigi ees seisvaid probleeme ning suutsid pakkuda ka teaduspõhiseid lahendusi. Samuti seati eesmärgiks Eesti elu sõlmküsimustes väljatöötatud seisukohtade avalikustamine.

Üks eksistentsiaalseid sõlmküsimusi on olnud rahvastiku pidevast vähenemisest tingitud jätkusuutmatus. Meenutagem näiteks Lennart Meri sõnu 1988. aasta aprillis loominguliste liitude juhatuste ühispleenumil: «Kui tahame tagada rahva püsimise ja positiivse taastootmise, peame kogu oma seadusandlikkuse ja piiratud rahalised vahendid koondama sellesse valupunkti. /…/ Niiviisi [edasi minnes] ei ole kaugel see aeg, kus ministrid peavad rahva puudumisel hakkama valitsema iseennast. Näen lahendust süstemaatilises rahvastikupoliitikas ning eestlaste arvukuse viimises ühele miljonile aastaks 2015.»

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles