21. sajandi märter

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isa Jacques Hamel 11. juunil missat pidamas.
Isa Jacques Hamel 11. juunil missat pidamas. Foto: AFP/SCANPIX

Tänapäeva armastatuim prantsuse pühak – Lisieux’ Thérèse – oli 19. sajandi neiu, kes soovis välismisjonitel nunnana kirikut teenida. Nunnaks ta ka sai, kuid misjon jäi nõrga tervise tõttu unistuseks. Ta suri 24-aastaselt ja paiksena.

Saint-Étienne-du-Rouvray preestril Jacques Hamelil jagus tervist 85-aastaselt töötamiseks. Samuti armastust koguduseliikmete ja isegi kohalike moslemite seas. Paistab, et paiksuse valis ta ise: 58 aastat väldanud karjääri käigus ei liikunud ta kunagi kaugemale ega kõrgemale ühe provintsi kolkakogudustest.

Nii, nagu Püha Thérèse polnud määratud mööda ilma reisima, ei lastud ka isa Hamelil jääda elu lõpuni kolklikuks. Teisipäeval kirikusse tunginud ja preestri kõri läbi lõiganud islamistid andsid endast kõik, et ka tema saaks maailmas tuntuks, ja tõenäoliselt võetakse ta kaalumisele kui märter ja pühak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles