Ahto Lobjakas: Islamiriik tahab kodusõda Euroopas (37)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Priit Simson

ISISe eesmärk terrorirünnakute laines Prantsusmaal ja Saksamaal on provotseerida siserahutusi. Sihtmärgiks on paremäärmuslased, kes kohalikku moslemikogukonda «karistades» sunniks viimase enesekaitsele ja tekitaks vägivallaspiraali, mis halvemal juhul võib viia kodusõjani.

Nii hoiatas 12. juuli Le Figaros Prantsusmaa siseluure DGSI juht Patrick Calvar. Uudis jõudis Eestisse eksitava pealkirja all «Luurejuht kardab vägistamislainet». Calvar ei karda moslemimeeste amokijooksu euroopa naistele, vaid vastupidist – et üksikuid ründeid nii esitatakse. Ta kardab sümboolseid provokatsioone, vägistamisest «löövamaks» peab koolitäie pantvangi võtmist.

Tema suurim mure on paremäärmuslikud liikumised, kes sel juhul võivad korraldada karistusretki kohalikesse moslemikogukondadesse. Sama ütles valitsusi nõustav julgeolekuekspert Francois Heisbourg sel nädalal pärast preestri mõrva Normandias: ISIS tahab vallandada kodusõda. Üles püütakse kihutada seda osa ühiskonnast, kes on vastuvõtlik irratsionaalsetele sümbolitele ja kaldub moslemeid grupina süüdlasiks pidama.

ISIS tahab lõhkuda ühiskondi, maksimaalne vägivald on eesmärk, mitte vahend. See on pähkel, mille peavad nüüd läbi hammustama lääneriikide valitsused. Seda nii kodurahu huvides kui kaitsmaks väärtusi – õigusriik, isikuvabadused, demokraatia –, millele ühiskond on rajatud. Vältida tahetakse iga hinna eest seda, millega Ida-Euroopas flirdivad poliitikud nagu Viktor Orban: grupisüüd ja ksenofoobiat.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles