Sven Sester ja Erkki Raasuke: valge osaluspoliitika (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Raasuke
Erkki Raasuke Foto: Eero Vabamägi

Valitsuse otsus kiita heaks osaluspoliitika valge raamat annab vajaliku tõuke riigi äriühingutes ja sihtasutustes heade ühingujuhtimise tavade sügavamaks rakendamiseks. Nagu ikka, pole raamatu juures tähtis värv, vaid sisu, kirjutavad rahandusminister Sven Sester ja osaluspoliitika valge raamatu eksperdirühma liige Erkki Raasuke.

Riik on omanik enam kui kolmekümnes äriühingus, enamasti ainu- või enamusaktsionärina. Eesti majanduse mõõtkavas väärib märkimist, et riigi äriühingute varade maht on kuus miljardit eurot ja neis töötab 15 000 inimest. Vaadeldes riigi äriühinguid tinglikult ühele omanikule kuuluva kontsernina, oleks mitme mõõdiku lõikes tegemist Eesti suurima ettevõttega.

Praeguse praktika kitsaskohad on saanud ilmsiks kõigile, kes neid märgata tahavad. Aeg on järelduste tegemiseks piisavalt pikk, praegune riigi äriühingute valitsemise mudel on pisikeste muudatustega toiminud juba üle kahekümne aasta. Üldistatult võib sedastada, et riigi äritegevusele ei jagu alati samal määral tähelepanu, nagu üks korralik omanik oma ettevõttele osutab ja sellel on olnud oma hind. Avalikkuse ette on jõudnud suure kaaluga juhtimisvead ja paraku ka korruptsioon erinevates riigi äriühingutes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles