Mart Raudsaar: meie teid ei tülita

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vahtrad õitsevad ja langetavad lehti endistviisi. Kuid peatsesse lehesahinasse on lisandumas senikuulmatuid noote uuest reaalsusest. Brexit. Keegi ei saa end tunda Euroopas reisides enam turvalisena. Türgi kehtestab demokraatia kaitse all diktatuuri. Ameerika Ühendriigid valivad Trumpi. Nutitelefonides elukate jahtimine pakub päriselule vaheldusrikast vürtsi. Uued parvlaevad ei jõua õigeks ajaks pärale ja Ionas peab raske rahva raha eest edasi sõitma.

Keeruline on sellises tonaalsuses tabada helgeid helisid. Aga, nagu teame, peidab iga kriis endas uusi võimalusi. Sellel sügisel ja käimasoleva haldusreformi puhul peaks Eesti riik otsustama, millised piirkonnad jäetakse maha. Või siis – millised piirkonnad jäetakse rahule.

Täpsustan oma mõtet. Meil on valitsuses korraga liberaalid ja sotsialistid. Ühed soovivad vähest riigi sekkumist, teised suuremat riigi sekkumist. Ühed on kõnelenud maksude suuremast kättejätmisest, teised aga rääkinud suurematest toetustest. Need on paraku vastandlikud vektorid, ning tulemuseks on pilt, kus kaks sipelgat tõmbavad lehte ühes suunas, üks sipelgas aga teises suunas. Kahe sipelga jõud läheb järelikult raisku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles