Postimees 1939. aastal: poliitiline baromeeter näitab sõja vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1939
1939 Foto: Internet

Londonist, 23. juulil. Saksa välisministeeriumi esindaja seletas reedel välisajakirjanikkudele muuseas, et poliitiline baromeeter näitab 100 protsenti sõja vastu.

See arvamine on põhjendatud sellega, et Inglismaa püüab Poolat kindlasti küllalt mõjutada, et vältida sõja puhkemist. Lõpuks seletas ta, et Saksamaal ei ole mingit kava, mis hädaohustaks rahu, kui ta nõuab Danzigi liitmist Saksamaaga.

Poola poliitilised ringkonnad ei ole üllatatud nimetatud seletusest. Samad ringkonnad seletavad, et ükskõik millisel viisil Saksamaa püüab ühendada Danzigi vabalinna Saksamaaga, sellist katset peetakse Poolas praegu Poola poliitilise seisukorra ilmseks rikkumiseks, mis põrkub vastu vastavale reaktsioonile. Poola seisukohta Danzigi suhtes on selgesti täpsustatud marssal Rydz-Smigly intervjuus, mille ta on andnud ajakirjandusele. Marssal seletas muuseas, et Poola on nõus kasutama kõiki rahulikke meetodeid Danzigi küsimuse korraldamiseks. Kui aga Saksamaa püüab teostada oma kava, nimelt liita Danzigit Saksamaaga, siis on Poola sunnitud haarama relvade järele, teades et ta ei võitle mitte Danzigi eest, vaid oma iseseisvuse eest.

23.07.1939

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles