Juhtkiri: Ragnar Klavan – ühe poisi unistus, Eesti spordi edulugu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ragnar Klavani liitumine FC Liverpooliga, Inglismaa ja tegelikult kogu maailma ühe nimekaima jalgpalliklubiga on ühe Eesti poisi suure unistuse täitumine, üksiti ka näide sellest, kuidas meie spordist võib rambivalgusse kerkida tõelisi talente.

Liverpooli jalgpalliklubi hümniks on tuntud laul «You'll Never Walk Alone» (otsetõlkes «Sa ei kõnni kunagi üksi», eesti keeles «Käies öös») Rodgersi ja Hammersteini muusikalist «Karussell», mis räägib raskuste ületamisest ja lootusest. Õiged otsused klubivalikul, andekus ning töökus, töökus ja veel kord töökus on märksõnad, mis kunagi aitasid tippu tõusta samuti Inglismaa kõrgliigas jalgpalli mänginud Mart Poomil ning iseloomustavad kujukalt ka Klavani sportlasteed.

Kui oma seniste sporditippude puhul oleme pidanud sageli rääkima seosest Nõukogude spordisüsteemiga, siis Klavan on puhtalt Eesti kasvandik. Tema sportlaskarjäär on ühtlasi ka alaliidu edulugu, näide niinimetatud planeeritud karjäärist, mida noorte vutipoiste puhul Eesti Jalgpalli Liidus järjest rõhutatakse. Kajastustes mainitakse, et Inglismaa tipus mängimine oli Klavani unistus juba poisikesena, ning lehelugudest jooksevad läbi tema esimeste klubide nimed: Viljandi Tulevik ja Elva. See tähendab, et absoluutselt igas püramiidi osas võib palli veeretada tulevane staar!

Euroopa populaarseima ala areng Eestis kinnitab ka meie euroopastumist. Eesti spordiregistri järgi on jalgpallil Eestis 19 589 harrastajat ning nende arv on viimastel aastatel plahvatuslikult kasvanud.

Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) tellitud ning tänavu kevadel rahvusvahelise meediaettevõtte Kantar Media läbi viidud avaliku arvamuse uuring näitab, et jalgpall pole mitte ainult Eesti harrastatuim, vaid ka kõige enam jälgitav spordiala. Uuringus, milles 802 küsitletuga tehti põhjalik, keskmiselt 27 minutit kestnud intervjuu, selgub muu hulgas seegi, et aastal 2024 arvatakse jalgpall olevat kindlalt populaarseim ala.

Miks see on tähtis? Näidet, kuidas jalgpall suudab ühiskonda liita, ei tule kaugelt otsida. Prantsusmaal peetud Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri ajal jälgis oma rahvusmeeskonna edulugu kogu väikese Islandi elanikkond.

Tippsportlased peavad tunnetama ka oma vastutust noorte eeskujudena. Klavan on seda rolli alati täitnud, innustanud lapsi sportima ja olnud osaline paljudes heategevuslikes ning terveid eluviise propageerivates kampaaniates. Ja mis samuti ülioluline, olnud avalikes esinemistes alati väärikas. Eeltoodule tuginedes pole üllatav, et Klavanist on saanud Eesti koondise üks liidreid, kes kannab ka kaptenipaela. Eestil on põhjust uhke olla.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles