Peeter Langovitsi tagasivaade: raekoda sai uue tornikiivri

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja tornikiivri vahetamine 1996. aastal
Raekoja tornikiivri vahetamine 1996. aastal Foto: Peeter Langovits

Tuulevaikne ja päikeseline hommik 25. juulil 1996 oli ekspertide meelest igati sobilik, et asendada Tallinna raekoja vana tornikiiver uuega. Varakult olid kohal töömehed ja Pekkaniska autokraana.

Raekoja ees ootasid tõstmist torni uued osad. Osa Raekoja platsist ning Vanaturu kael suleti liikumiseks. Seda erakordset tegevust jälgis terve päeva hulgaliselt uudistajaid nii ohutuslintide taga, akendel kui ka välikohvikutes. Torni tõstmist oli hästi näha ka mujal südalinnas, pakkudes nii ka turistidele omapärase elamuse.

Tornikiivri vahetuse peatöövõtja oli AS Stinger, Voldemar Metsalliku juhtimisel. Aleksander Danil, torni ülestõstmise ja kokkuliitmise projekti autor projektibüroost Sille, jälgis hoolega kogu töötsüklit ning ilmastikuolusid.

Kiivri puitkarkassi valmistasid töömehed Järvamaalt Albu vallast.

Kolme torniosa kokkumonteerimine, vaskplekiga ning tinaplaatidega katmine toimus rahva silme all Raekoja platsil. Tõstmise ettevalmistust alustati juba eelnevatel päevadel. Uus kiivritipp tõsteti veel maa peal tornikiivri keskmisele osale ning selle teravikule kinnitati Harry Jõemehe valmistatud ülekullatud tornitipumuna. Seejärel pandi paika vasesepa Vello Rooveeru valmistatud Vana Toomas, mis oli osaliselt õhukese lehtkullaga kaetud ja mille tuulelipul säras aastaarv 1996. Nii jäi tõstmist ootama kaks torniosa.

Kella kümneks oli raekoja ette edukalt torni uute osade kõrvale alla tõstetud vana, ajahambast puretud torni ülaosa, mis 1952. aastal paigaldati 1944. aasta märtsipommitamisel põlenud raekoja tornikiivri asemele. Vana tuulelipp viidi hoiule raekoja kodanikesaali, kus selgus, et aastatega oli Vana Toomas vahipostil kaotanud oma mõõga.

Uudistajate silme all jätkusid ettevalmistused nii platsil kui ka tornis raekoja uue torniosa paigaldamiseks. Pärastlõunal tuul pisut tugevnes, kuid võimaldas veel töid jätkata. Kui esimene blokk oli edukalt paigas ja kinnitatud, võeti ette ka Vana Toomasega tipuosa.

Vahetult enne kiivri kõrgustesse jõudmist pidi Rooveer pesema kombekohaselt ka Vana Toomase varbaid viinaga «Old Thomas». Kella 19.10 ja 19.30 vahel tõstis Pekkaniska uue tornikiivri paika. 23,5 meetri kõrgune tornikiiver kaalus kokku 8 tonni ning oli kujult enam algupärase tornikiivri moodi ja vastupidavama konstruktsiooniga kui 1952. aastal paigaldatud. Linn kulutus töödele kokku 1,8 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles