Erkki Bahovski: alistumine - heaolu on kindlam kui kunagi varem (10)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski.
Erkki Bahovski. Foto: Tairo Lutter

Michel Houellebecqi raamatus «Alistumine» Prantsusmaa islamiseerub. Riik saab endale moslemist presidendi ja Sorbonne’i ülikool muutub islamiülikooliks.

Eks ole selles raamatus muidki kihistusi, kuid Nice’i rünnaku ja minu edasise jutu seisukohalt vaadelgem heaoluriigi jätkumist islamiühiskonnas. Houellebecqi raamatus ostavad Pärsia lahe riigid lihtsalt Prantsusmaa (või selle eliidi) ära – ülikooli õppejõud hakkavad saama kolm korda rohkem palka kui seni. Sõnaga, heaolu on kindlam kui kunagi varem. Moslemist presidendi ametisse saamine tähendab ka moslemite põhjustatud rahutuste ja terrori lõppu.

Põhimõtteliselt ainus asi, mida prantslastelt oodatakse, on pöördumine islamiusku. Ent saab tegeleda edasi oma uurimisteemaga, mõistagi kopsaka tasu eest.

Nice’i rünnaku järel on suhe islamiga taas päevakorral. Traagilisel kombel. Prantsuse kodanikud pole enam rahul poliitikute lubadustega turvalisust suurendada. Küsimus on ju sotsiaalses lepingus – kui riik ei suuda enam kodanikele kaitset pakkuda, siis miks peaksid nood seda riiki ülal pidama? Ilmselt on siin mingit muudatust oodata, aga millist, see on juba keerulisem küsimus.

Ent Houellebecqi raamat viis mõtted ka Eestile.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles