Evelyn Kaldoja: liiga efektiivne karistamine (4)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Andres Haabu / Postimees

Üks omadusi, mille pärast ma türklasi rohkem kui ühtki teist rahvust imetlen, on nende tegutsemise erakordne tõhusus ja tempo. Olen seda kogenud nii turistina, tööasjus kui sealsete tuttavatega suheldes. Ja ilmselgelt pole ma ainus, kes türgi rahva elujõudu ja töötahet on märganud. Nende komme molutamata tegutseda olnud väidetavalt ka üks hästi kaalutud põhjuseid, miks mitmed 20. sajandi keskpaigas tööjõupuudusse sattunud Lääne-Euroopa riigid just sealt Gastarbeiter’eid kutsusid.

/Iroonia algab./

Nüüd võiks võhikule tunduda, et Türgi riik on oma efektiivsuses jõudnud lausa ulmelisele tasemele. Ööl vastu laupäeva toimus seal riigipöördekatse, kus silmaga nägi vaid teatud osa Türgi kaitsejõududest. Sellegipoolest teatasid valitsuse esindajad juba hommikuks, et teavad, kes selle korraldas – Fethullah Güleni Terroristlik Organisatsioon. See on ametlik info, mida Türgi riik oli eilseks õhtuks minu ja mu kolleegide postkasti läkitanud mitu korda.

Imetabane! Sest õigusriigi justiitssüsteemis võtaks nii lõpliku järelduseni jõudmine kuid või isegi aastaid, eeldaks ülekuulamisi, läbiotsimisi, tunnistusi ja kohtuprotsesse. Peab oskama ikka tõeliselt «kastist välja» mõelda, et paljastada salaliit Türgi vabariigi algusest peale sõna otseses mõttes viina ja seapeki tarbimisega sekulaarsust rõhutanud armee ning haritud islami vaimsust ja maailmarahu propageeriva usuliikumise vahel.

Selgeltnägijate tuleproovi vääriline! Milline jumalik tarkuse kehastus peab olema inimene, kes oskab igasuguste asitõenditeta läbi näha liikumise juhi Fethullah Güleni hästivarjatud vägivaldsuse. Läksid ju tema ja Recep Tayyip Erdoğani teed 2013. aastal lahku seepärast, et toona veel peaministri ametis olnud praegusele presidendile oli vastuvõetamatu Güleni hukkamõist rahumeelsete Gezi pargi meeleavaldajate jõuga laialipeksmise pärast. Isegi nüüd ei käitunud Gülen, va salakavalik, nagu terroriorganisatsiooni juhile kohane ega asunud Ankara väitel just tema taha koondunud jõududega uhkustama, vaid mõistis vägivaldse riigikorra muutmise katse otsesõnu hukka.

Ja sellega see uus vapustav efektiivsus veel ei lõppe! Eileõhtuse seisuga oli Türgis seoses riigipöördekatsega arreteeritud 7500 ja vallandatud 9000 riigiametnikku. Õigusriigis kuluks nii suure vandenõulaste ringi paljastamiseks samuti palju kuid pingelist uurimist. Rääkimata sellest, et ametist vabastamiseks peaks ametniku süü ka tõestama, mis võtaks veel kuid, kui mitte aastaid.

/Iroonia lõpeb./

Minu vaimustus türklaste rahvusliku töökuse üle on siiras. Mul on hea meel, et riigipöördekatse NATO pealinnas kukkus läbi. Aga järgnenu suhtes on iroonia viisakaim viis, kuidas suudan end väljendada. Ainsat leevendust kasvavale õõvale paistab sellest, et sel korral ei tundu EL ega USA Ankara sigaduste suhtes suud kinni pidavat.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles