Kaido Pihlakas: kas Eesti teeb riigikaitseks kõik vajaliku ja võimaliku?

Kaido Pihlakas
, vandeadvokaat, kapten reservis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Pihlakas
Kaido Pihlakas Foto: Erakogu

Täna tuleb tunnistada, et maailma ja Euroopa julgeoleku poliitikas toimuvad kiired, ootamatud ning sageli ka ettearvamatud negatiivsed muutused. Kuid kas need muutused on ikka nii ettearvamatud ja kas ei ole eelnevalt olnud märke nende tekkimise võimalusest?

2014. aastal ütles meie toonane kaitseminister Urmas Reinsalu avalikul esinemisel USAs enam-vähem nii, et ta oleks väga rahul, nähes USA sõdureid oma riigis. Kodus tabas teda mitmete isikute avalik kriitika ning tema väljaütlemist peeti kohati ebamõistlikuks ja volitusi ületavaks.

Kritiseerijad ei näinud või ei soovinud näha ilmselgeid ohumärke, kuid poliitikust kaitseminister nägi oma analüüsides suuremat ja kaugemat pilti ning konfliktide eskaleerumise võimalust, sest 2008. aastal oli toimunud Gruusia-Vene sõda, kus Venemaa tungis sisse Gruusiasse ja okupeeris osa tema territooriumist. See oli selge ohusignaal Venemaa naabritele, kuid mitte ainult väikeriikidele, nagu kinnitas ka Venemaa poolt Krimmi okupeerimine ja annekteerimine 2014. aastal ja hübriid- ja konventsionaalse sõja erinevate vormide kasutamine Ida-Ukrainas oma ülemvõimu põlistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles