Juhtkiri: noored tuleb hoida alkoholist kaugel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alkoholitarbimine noorte hulgas on terves läänemaailmas kasvuteel ja alkoholi näol on kahtlemata tegemist alaealiste jaoks kõige kättesaadavama mõnuainega. Ühtlasi alustavad praegused põlvkonnad selle tarvitamisega varem kui nende eelkäijad.

Tänases Postimehes leiab käsitlemist uuring, mille käigus tehti 258s eri suurusega Eestimaa poes testoste. Eksperimendi tulemused näitasid, et noortelt küsiti alkoholi ostmisel dokumenti vähem kui pooltel kontrollostu kordadel. Niisiis on alkohol noortele endiselt küllaltki kättesaadav, ehkki võrreldes varasemate aastatega on seis mõnevõrra paranenud.

Iseenesest pole alkoholi tarvitamine, isegi varases eas, ajaloolises plaanis uus nähtus. Alkoholi tarbimise tava on rahvastel aga erinev. Paljudel lõunapoolsetel rahvastel – näiteks grusiinidel või prantslastel – on alkohol osa lauaetiketist, inimesed tarvitavad alkoholi juba varasest east ja mõõdukas koguses terve elu, jõudmata enamasti alkoholismini. Põhjapoolsete rahvaste alkoholitarbimisel on sageli paraku tõsisemad tagajärjed ning sõltuvusse satutakse palju kergemini.

Siiski pole need alkoholitarbimise traditsioonid, mis levinud lõunamaades, juurutatavad näiteks meil Eestis. Kui itaallaste või prantslaste kombel pakuksid lapsele varases eas alkoholi ka eestlased, siis oleksid tagajärjed etteaimamatud. Võimalik, et vanematesse klassidesse jõudes oleks tegemist juba haige inimesega.

Samuti ei maksa unustada, et alkohol on otseselt seotud sagedamate põhjustega, miks noor inimene täiskasvanueani ei ela või täisväärtuslikult elada ei saa, sest alkohol võib viia liiklusõnnetusteni, vägivaldsete surmadeni, raskete vigastusteni, kuritegevuseni jne. Alkoholism ei ole mitte üksikindiviidide, vaid terve ühiskonna probleem, kuna selle tagajärjed seavad suurema koormuse riigile, kes peab neid inimesi tulevikus ravima ja ülal pidama.

Selle vältimiseks on meie tingimustes paratamatult tarvilik kehtestada alkoholi kättesaadavusele keelud ja piirangud ning neid järgida. Muidugi, mis puudutab alaealisi, siis ei saa käsud-keelud olla ainus abinõu, vaid kahtlemata on tähtis osa vanematel, kes peavad huvituma, millega nende lapsed tegelevad, ning ühtlasi kujundama nende väärtushinnanguid.

Piirangud tähendavad ka seda, et alkohol ei peaks olema noortele kauplustest sedavõrd kättesaadav. See ei tähenda, et peaksime järgima mõnede Ameerika osariikide eeskuju, kus alkoholi müümine alaealisele või alkoholi ostmine alaealisele võib tuua vanglakaristuse, kuid kahtlemata osutab ka viimane uuring siinkohal teatavatele mõtlemiskohtadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles