Rein Veidemann: Laps-Koidula Tartusse? (3)

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann.
Rein Veidemann. Foto: Sander Ilvest

Tartu linnavõim otsustas Kaarsilla kõrvale Ülejõe parki panna Johann Voldemar Jannseni ja Lydia Koidula kujud. Hea mõte mälestada eesti rahvuse sünniloos tähtsat rolli etendanud ja Tartus lausa oma elutöö – isa-Jannsen Eesti Postimehe toimetaja, Vanemuise Seltsi asutaja ning esimese üldlaulupeo korraldajana, tütar Lydia luuletaja ja teatrile alusepanijana – teinud suurkujusid.

Kujund kujundiks («Tärkamine!», kuigi, kuidas see läheb kokku Jannseniga?), aga autorid ei saa ignoreerida tõsiasja, et Tartusse tulles oli Lydia Koidula juba 20-aastane ja et just siin sündis suurem jagu tema isamaaluulest. Kui nii väga oleks tahetud intrigeerida hüperboolse nägemusega, siis võinuks ju Koidulat hoopis ööbikuks stiliseerida («Emajõe ööbik»!). Esitatud lahenduse puhul on aga tegemist Koidula kui alles võimaluse ja tema tuleviku monumentaalse jäädvustamisega.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles