Erkki Bahovski: sõda ja rahu (1)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: Mihkel Maripuu

Süüdistuste taustal, nagu õhutataks Eestis sõda ja on üldine sõjahüsteeria, tuleks ümber mõtestada ka kolme põrsakese muinasjutt. Ehk siis see koht, kus viimane põrsas ehitab maja tellistest, mis peab vastu kurja hundi rünnakule. Viga, viimane põrsas, tegelikult õhutasid sa tellistega sõjahüsteeriat ja sinu teine möödapanek oli ukse sulgemine hundi ees. Mis siis, et too oli ümber lükanud kahe eelmise põrsa majad.

Muidugi on tänapäeva sõjapidamine arenenud ja targad ütlevad, et kallaletungija vastu pole mõtet telliseid laduda ehk müüri ehitada. Suur Hiina müür või Maginot’ liin olid selgelt kaitseotstarbega ja saatsid välja ka vastava sõnumi. Keerulisem ongi olukorras, kus müüri ehitamine on mõttetu, aga kaitset tuleb tugevdada. Kui me ehita müüri, vaid toome siia juurde lisavägesid ja -tehnikat, siis saab meid alati sõja õhutamises süüdistada.

Süüdistustega ühines üleeile ka endine peaminister Tiit Vähi. Oma Postimehele antud intervjuus ütles ta, et «riigi ja majanduse arendamise asemel hoiame kõrgel hoopis sõjatõrvikut». Riigis ja majanduses toimuv on tõesti midagi, mis vajaks laiemat arutelu ja siinkohal ei usu ma – erinevalt paljudest sotsiaalmeedias –, nagu oleks Vähi Vene mõjuagent. Ta lihtsalt muretseb oma riigi pärast ja kõigil on õigus oma arvamusele. Eriti endisel peaministril.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles