Postimees 1933. aastal: «Kallaletungija» mõiste määrati kindlaks.

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Londonis kirjutati alla uus konventsioon Nõukogude Liidu, Afganistani, Eesti, Läti ja teiste riikide vahel.

Esmaspäeval pärast lõunat kell 6 kirjutati Nõukogude Vene saatkonna ruumides Londonis alla konventsioonile «kallaletungija» mõiste piiritlemise kohta Nõukogude Vene Liidu, Afganistani, Eesti, Läti, Persia, Poola, Rumeenia ja Türgimaa vahel.

Sõlmitud konventsiooni artikkel 2 ütleb: Kallaletungijaks tunnistatakse riik, kes esimesena saadab korda ühe järgmistest tegudest:

1) kuulutab sõja teisele riigile; 2) tungib oma relvastatud jõududega ilma sõda kuulutamata teise riigi territooriumile; 3) ründab oma maa-, mere- või õhujõududega ka ilma sõja kuulutamiseta teise riigi territooriumil laevu või lennukeid; 4) blokeerib oma sõjalaevadega teise riigi randu või sadamaid; 5) toetab relvastatud jõude, kes, olles tema territooriumil loodud, on tunginud teise riigi territooriumile või keeldub, hoolimata kallaletungi ohvriks langenud riigi nõudmistest, oma territooriumilt mainitud jõukude vastu tarvitusele võtmast kõiki tema võimuses seisvaid abinõusid.

05.07.1933

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles