Gert Jostov: külad on ammu läinud, praegu pühib aeg minema Eesti linnu (4)

Gert Jostov
, Technopolis Ülemiste AS juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Jostov Ülemiste kvartalis
Gert Jostov Ülemiste kvartalis Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kas Eesti üldse vajab, et turistid tahaksid minna ka kuhugi mujale kui Tallinna vanalinna, mis suvekuudel on nii rahvast täis, et sinna kedagi rohkem ei mahugi? Et meil oleks elu ja äritegevust Tallinnast kaugemal? Technopolis Ülemiste ASi juhatuse esimees Gert Jostov kutsub Eestit ilusamaks looma.

Suurbritannia lahtirebimine Euroopa Liidust kinnitab: väga raske on keeta ühes ja samas kastrulis kaht eri maitsega leent. Inglased proovisid, aga maitse ei olnud see. Eesti kinnisvaras on sama lugu. Kuigi Tallinn ja selle lähiümbrus on ja jääb Eesti finantskeskuseks, on meil vaja, et ülejäänud Eesti seda toetaks, saades ka ise sellest olulist kasu. Maakodud ja puhkajad on kohalike elanike kõrval vaid üks suund, kuidas raha jõuaks Tallinnast ka mujale Eestisse. Meie kõigi asi on tagada, et võimalused vastaksid oludele.

Probleem on sarnane Euroopa Liiduga: ühest küljest on loogiline, et edasijõudnumad aitavad nõrgemaid järele ja saavad vastu stabiilse arengu ning kasvava turu. Teiselt poolt koonduvad raha ja tootmine üksikutesse kontsentreeritud piirkondadesse ning sealsed otsustajad ei taha mõista, miks nad ikkagi peavad kellegi teise «saamatust, laiskust, oskamatust» kinni maksma. Nad ei pea, kui sellest kasu ei saa. Selleks on motivatsiooni vaja.

Kuid kas Eesti üldse vajab, et turistid tahaksid minna ka kuhugi mujale kui Tallinna vanalinna, mis suvekuudel on nii rahvast täis, et sinna kedagi rohkem ei mahugi? Et meil oleks elu ja äritegevust Tallinnast kaugemal?

Ratsionaalselt vaadates on paljud regionaalpoliitilised projektid surnult sündinud. Võime ju Eesti väikelinnadele kunstlikku hingamist teha, aga kui me ei suuda piisavalt tasuvaid töökohti luua isegi Tallinnasse ning inimesed kurnavad end Soome vahet sõitmisega, siis kuidas saaksime eeldada, et sundides inimesi elukohta muutma, suudame tekitada atraktiivsete töökohtade tulva nt Paidesse, Jõhvi või Vändrasse?

Kas viime mõne ministeeriumi või ülikooli sinna? Sunnismaastame kõik avaliku sektori töökohad? Kui tahad saada riigiametnikuks, pead elama Antslas?! Muidugi on neid, keda tõmbavad juured, aga kui sul maal juuri ei ole? Siis tahad elada ikkagi Tallinna vanalinnas, mere ääres, kuid metsa sees!

On mõned kohad, kus kinnisvara elab ka Tallinnast väljaspool. Narva on atraktiivne Venemaal elavatele venelastele – Peterburi lähedus tõstab kindlasti hindu. Kuid Narva ei ole kaugeltki korras. Ühest Narva kolledžist on selgelt vähe, et linn paistaks ka Tallinnast vaadates äriliselt atraktiivsena. Ka Pärnus ei ole asjad kõige hullemad, sinna rändavad peamiselt linnasuvitajatest eestlased.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles