Olev Remsu: brittide Europe ei ole meie Euroopa (8)

Olev Remsu
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olev Remsu
Olev Remsu Foto: Erakogu

Kirjanikust kolumnist Olev Remsu kirjutab Brexitist ja küsib, kas brittide otsus toob nüüd kaasa Euroopa Liidu killunemise ja separatismi paraadi.

Aastal 2003 toimus meil rahvaküsitlus, kas astuda Euroopa Liitu või mitte, sel puhul lõi Ain Kaalep euroopluse vastaste nimetamiseks uudissõna «eiard». Lubatagu mul austusest 90-aastase kultuurikorüfee vastu seda sõna uuesti pruukida. «Eiardid» omakorda tuletasid neile antud pilketiitlist sõna «jahhard», las läheb seegi käiku.

Kui ma 24. juuni varahommikul Ühendkuningriigi referendumi tulemusest teada sain, oli esialgu tunne, nagu oleksime kaotanud Vabadussõja. Südame alt lõi läbi: britid reetsid meid! Kas me tõesti pidasime oma liitlaseks, oma aatekaaslaseks, oma sõbraks valesid inimesi? Kas olime isegi ehk armastanud vale rahvast? Eiardid hülgasid meid, andsid meie palavatele tunnetele valusa löögi…

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles